Finala Cupei UEFA din acest an a fost un spectacol nebun, macar prin evolutia scorului, adjudecata cu 3-1 de TSKA Moscova in dauna lui Sporting Lisabona.

Nici vestitul Alfred Hitchcock nu ar fi putut pune la cale un scenariu precum cel al acestei finale. Avantajata de faptul ca a jucat acasa, pe impunatorul stadion "Jose Alvalade", echipa portugheza a avut la discretie prima repriza, in care rusii au parut simpli turisti care nu au nici un gind sa strice sarbatoarea lusitanilor.

Pe fondul acestui atac permanent, dar nu foarte lucid, al alb-verzilor, a venit pina la pauza un singur gol, in contul lui Sporting. Brazilianul Rogerio a imprumutat de la celebrul sau compatriot Ronaldinho, starul Barcelonei, executia acestuia de pe Stamford Bridge, in fata lui Chelsea, si mingea a poposit in plasa portii unui Akinfeev statuie.

Niculae a intrat degeaba

Nimeni nu ar fi putut anticipa ce intorsatura va lua partida in a doua repriza. Parca la cabine s-a produs o metamorfoza cu jucatorii rusi si sarbatoarea lusitana s-a transformat in cosmar.

Cel care i-a ajutat mult pe oamenii lui Gazzaev sa aduca prima cupa europeana din istoria fotbalului rusesc a fost portarul portughez Ricardo. A sarit ca un urs impuscat la "capul" lui Aleksei Berezutki, primind un gol hilar. A urmat o faza la care nu a avut vina, dar important este ca in acel minut 68 Jirkov a facut 2-1 pentru TSKA.

Ceva mai tirziu, dupa o ratare de Guiness Book a lui Rogerio aproape de pe linia portii, Vagner Love a pus ultima picatura de cianura in sufletele fanilor lui Sporting, cu participarea aceluiasi aerian Ricardo. Degeaba pe teren fusese trimis, la 1-2, Marius Niculae, care ar fi putut marca la faza ratarii lui Rogerio, daca acesta i-ar fi lasat balonul.

Echipa a doua din viata miliardarului Roman Abramovich i-a adus acestuia o imensa bucurie, dupa ce in Anglia Chelsea a devenit campioana. Si, uite asa, dupa Euro 2004, cind au pierdut finala acasa, iata-i pe lusitani la a doua dezamagire majora intr-un interval de un an.

TSKA, dupa 0-0 si 0-1 in Liga cu FC Porto, 2-0 si 1-1 cu Benfica in 32-imile Cupei UEFA ia scalpul celei de-a treia echipe fanion a Portugaliei, chiar la ea acasa. mihnea.totann@prosport.ro