Un grup de diplomati si jurnalisti a vizitat orasul uzbec Andijan, in incercarea de a evalua urmarile violentelor de saptamana trecuta.

Membrii delegatiei au beneficiat de un tur de oras, intr-un autobuz, sub stricta supraveghere a autoritatilor. Vizitatorii nu au avut voie sa circule liber pe strazile orasului sau sa discute cu localnicii.

Guvernul uzbec a comunicat ca violentele de vinerea trecuta s-au soldat cu 169 de victime. Trupele guvernamentale au deschis focul asupra unor protestatari despre care autoritatile sustin ca ar fi fost militanti islamici.

Insa o sursa militara locala a declarat la BBC ca cel putin 500 de persoane ar fi fost ucise.

Corespondenta BBC la Tashkent, Monica Whitlock, transmite ca ziaristii nu au putut cerceta situatia pe cont propriu.

Dupa o cursa aeriana cu destinatia Andijan organizata de oficialitati, ziaristii au fost imbarcati intr-un autobuz si dusi in diverse puncte ale orasului, unde li s-au dat detalii despre desfasurarea violentelor, in viziunea guvernului.

'Bande criminale'

Jurnalistilor li s-a aratat o baza militara de unde li s-a spus ca "bande criminale" au furat arme, iar apoi au fost dusi la inchisoarea pe care au luat-o cu asalt protestatarii.

"Am putut, totusi, vedea o parte dintre locurile pe care am dorit sa le vedem - a declarat ambasadorul britanic la Tashkent agentiei France Presse. Trebuie sa fim realisti in legatura cu ceea ce putem, practic, realiza " - a adaugat el.

Intr-una din rarele sale aparitii publice, ministrul de interne al Uzbekistanului, Zakir Almatov, a declarat ca autoritatile il invinovatesc de organizarea violentelor pe Qabuljan Parpiev, fara insa a oferi nici o informatie despre acesta, si fara a preciza daca presupusul organizator este in viata sau a fost

ucis.

Tensiuni si presiuni

Vizita la Andijan a fost strict controlata, dar simplul fapt ca ea a avut loc dovedeste intensificarea presiunilor internationale la adresa presedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov.

De asemenea, administratiei de la Washington i s-a cerut sa arate fermitate fata regimul uzbec - un aliat-cheie al Statelor Unite in Asia Centrala.

Marti, secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat ca Uzbekistanul are nevoie "deschidere" si "reforma".

Violentele de saptamana trecuta au izbucnit in urma luarii cu asalt a inchisorii din Andijan de catre protestari care au eliberat 23 de oameni de afaceri acuzati ca ar fi extremisti islamici.

Trupele au intervenit impotriva protestatarilor, iar unii localnici au afirmat ca au deschis focul impotriva multimii neinarmate.

Autoritatile au preluat acum controlul asupra orasului Andijan, dar orasul Korasuv, de la granita cu Kirgistanul, se afla inca sub controlul localnicilor de aici. Acestia au alungat sambata autoritatile de la Korasuv, ca raspuns fata de violentele de la Andijan.

Un lider al rebelilor din Korasuv a declarat agentiei Associated Press ca are intentia de a crea un stat islamic, si ca sustinatorii sai sunt gata sa lupte cu guvernul.