Organizatia neguvernamentala Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a anuntat ieri ca va sesiza Comisia de Control al averilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu declaratiile de avere ale lui Dan Ioan Popescu.

Radu Nicolae, manager de proiect al CRJ, a motivat acest demers prin existenta „unor discrepante si a unor achizitii de terenuri nejustificate din punct de vedere financiar, in conditiile in care conturile sale scadeau".

Anul trecut, CRJ i-a dat in judecata pe Adrian Nastase si Eugen Bejinariu ca urmare a refuzului acestora de a comunica informatii in legatura cu functiile si activitatile membrilor familiilor lor. In martie acest an, Inalta Curte de Casatie si Justitie a acceptat recursul in cazul lui Eugen Bejinariu, recunoscand ca legitim dreptul reclamantului de a obtine aceste informatii.

Interesul CRJ pentru ocupantii de functii publice este bine cunoscut. ONG-ul este specializat pe monitorizarea situatiilor de incompatibilitate a demnitarilor si functionarilor publici.

Experientele prezentate in Ghidul anticoruptie lansat ieri de CRJ ar putea sa anticipeze greutatile cu care noua legislatie a declararii averilor si intereselor s-ar putea confrunta, o data demarat procesul de implementare. Conform legislatiei actuale, rezumata si de ghid, solutionarea privind situatiile de incompatibilitate este impartita intre diverse autoritati.

In Romania, procedurile de verificare a incompatibilitatii sunt specifice pentru fiecare categorie de demnitari. De exemplu, cele privind membrii Guvernului se adreseaza primului-ministru, cele privind parlamentarii se adreseaza presedintilor Camerelor, iar incompatibilitatile privind alesii locali sunt adresate primarilor.

O autoritate cu organisme la nivel teritorial, care sa preia toate aceste solicitari ar putea fi mult mai eficienta.

Crearea Agentiei de Integritate, la infiintarea careia lucreaza acum Ministerul Justitiei, care sa verifice averile si starile de incompatibilitate ar putea sa centralizeze aceste competente ale diverselor autoritati.

Revenind la declaratiile de avere, Valerian Stan, unul din autorii Ghidului anticoruptie, a dezvaluit si cateva tehnici de eludare a legii.

De exemplu, pentru a nu fi descoperiti, demnitarii pastreaza diferente intre declaratia de avere si cea de interese, omitand intr-una ceea ce a declarat partial in cealalta. O dificultate semnalata de CRJ este faptul ca autoritatile locale sunt complice cu functionarii acuzati, iar cetatenii au o slaba capacitate civica.