Analizele de piata arata ca rata pirateriei software este in crestere atat pe piata romanesca, cat si pe cea internationala. Piratii romani, adica toti cei care folosesc software fara licenta, se plang ca nu au bani sa cumpere programele originale. Pe de alta parte, pirateria are efecte economice negative.

Analistii pietei internationale estimeaza ca reducerea cu 10% a fenomenului pirateriei va permite crearea a 1,5 milioane de noi locuri de munca pe plan global, va genera impozite suplimentare de 64 de miliarde de dolari si o crestere economica de aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Pirateria software a reprezentat anul trecut 74% din piata si a produs pagube de 62 milioane dolari in Romania, informeaza Business Software Alliance (BSA). Pirateria a crescut in special din cauza utilizatorilor casnici si a micilor firme. Solutii pentru combaterea pirateriei casnice nu prea sunt.

La firme poti sa trimiti echipe de control, in casele care au computer este mai greu de patruns, mai ales ca iti trebuie mandat. Din cand in cand mai este prins un „pirat" care vinde CD la colt de strada.

Pirateria casnica porneste de la softurile ilegale instalate pe computere la jocurile, filmele si programele cumparate prin diverse metode. „A trecut vremea celor care vindeau CD-uri la colt de strada. Asistam la un nou boom al pirateriei pe Internet datorat retelelor de banda larga" spune deputatul Varujan Pambuccian, specialist in domeniul IT.

In ultimul timp apar retele de bloc pe care se face trafic ilegal de soft, filme si jocuri. Nu numai cei din domeniul IT se plang, ci si operatorii de cablu spun ca retelele de bloc le fac concurenta ilegala, deoarece pierd clinetii pentru sercviciul de Internet.

Cu toate acestea Varujan Pambuccian se opune reglementarii pe segmentul Internet. „Eu cred ca pirateria va avea un varf in doi ani dupa care va scadea. Pe de o parte va creste nivelul de trai, pe de alta parte tot mai multi dintre pasionatii de jocuri prefera sa le cumpere in mod oficial.

Astfel ei nu au surprize sa nu le mearga jocul, le pot updata, daca se strica ceva pot sa beneficieze de asistenta" spune Pambuccian.

El spune pe de alta parte ca firmele internationale nu pot aplica preturi mai reduse pentru piata romaneasca, pentru ca asta ar insemana o reactie in lant. „Firmele internationale aplica o politica unitara de pret. Oricum pentru ele Romania este o piata minora" ne spune deputatul Varujan Pambuccian.

Florin Talpes, presedintele Asociatiei patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), a precizat ca rata pirateriei software de pe piata locala a atins dublul mediei din Uniunea Europeana, Romania fiind pozitionata in imediata apropiere a clasamentului celor 25 de tari cu cea mai mare rata a pirateriei din lume.

„Guvernul, Parlamentul Romaniei trebuie sa ia masuri clare de stimulare a acestei industrii de inalta tehnologie, cu mare valoare adaugata, care e si un puternic sprijin al formarii unei imagini pozitive a Romaniei", a spus Talpes. Deputatul Pambuccian spune ca exista masuri legislative pentru a incuraja cumpararea de soft legal.

„Din toamna trecuta exista o lege pe care am sprijinit-o prin care firmele pot cumpara soft prin leasing. Rata de leasing este destul de scazuta pentru a incuraja firmele sa poata cumpara soft legal" spune Pambuccian. Deputatul armean este mult mai optimist in ce priveste combaterea pirateriei in Romania. „Pirateria a scazut la nivelul firmelor si administratiei publice" spune el.

BSA a cerut un studiu aditional care va examina viitorul potential economic al reducerii pirateriei, care va fi distribuit guvernelor din toata lumea in a doua jumatate a anului 2005.

Nici in Occident nu e mai bine

Analistii estimeaza ca in urmatorii cinci ani, cheltuielile globale alocate programelor vor creste pana la 300 de miliarde de dolari, iar valoarea celor piratate va atinge aproximativ 200 de miliarde de dolari. Cifrele apar intr-un studiu al International

Data Corp (IDC) si Business Software Alliance (BSA), preluat de Reuters.

„Pe masura ce utilizarea Internetului va lua amploare, piratarea software-ului va avea aceeasi tendinta", au precizat expertii celor doua organisme care au intocmit studiul.

Anul trecut, mai mult de o treime din programele de calculator folosite pe plan global era piratata, din care peste jumatate in Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si Canada, potrivit aceluiasi studiu.

Valoarea programelor ilicite s-a majorat pana la 32,7 miliarde de dolari, comparativ cu

28,8 miliarde de dolari in 2003. Conform studiului, dintre statele UE, Franta a inregistrat cea mai ridicata valoare a programelor ilegale, rata pirateriei fiind de 45%. Una dintre cauze a fost majorarea numarului de mici companii, in cadrul carora pirateria este mai pronuntata decat in cazul celor mijlocii si mari.