Oracle si producatorul instrumentelor PHP, Zend Technologies, au anuntat intentia de a extinde dezvoltarea open source PHP pe baza de date Oracle prin pachetul free numit Zend Core for Oracle.

Planificat sa apara in al treilea trimestru al anului, produsul va asigura integrarea intre baza de date Oracle si mediul PHP. Oferta va veni de la Oracle Technology Network, dar Zend va oferi serviciile de asistenta corespunzatoare.

PHP se consolideaza ca paradigma de dezvoltare si alternativa la Java si .Net-ul lui Microsoft, cu toate ca tehnologia poate fi utilizata in medii de aplicatii eterogene. PHP este parte a stivei de aplicatii open source denumita LAMP (Linux, Apache, MySQL si Perl/PHP/Python).

Zend Core intentioneaza sa faciliteze dezvoltarea PHP pe baza de date Oracle, care altfel ar putea fi complicata, dupa cum afirma Pamela Roussos, vicepresedinte Zend. "Poate fi un proces mare consumator de timp, neinteresant si expus la multe erori. Ceea ce facem noi este sa facem in intregime munca," spune Roussos.

Pachetul Zend Core permite aplicatiilor PHP sa fie gata de a rula pe baza de date Oracle, in cateva minute, a mai spus ea.

PHP a fost proiectat inca de la inceput sa fie utilizat pentru Web. In timp ce Java se potriveste mult mai bine aplicatiilor cu multe tranzactii, .Net este croit special pentru Windows.

IBM si Zend anunta in februarie integrarea intre mediul PHP al lui Zend si platformele IBM Cloudscape si DB2 Universal Database.

Versiunea Zend Core for Oracle planificata sa apara in al treilea trimestru va functiona cu variantele Linux Red Hat si Novell Suse Linux, Sun Solaris si IBM AIX pe 64 de biti. Conform companiei Zend, la inceputul anului 2006 va exista si o versiune pentru Windows XP si Windows 2003.