Reprezentantii guvernului si cei ai producatorilor si distribuitorilor de medicamente au anuntat ca au ajuns la un acord in problema furnizarii de medicamente catre farmacii si spitale.

Acordul promite sa deblocheze numai partial criza din sistemul sanitar, deoarece furnizorii de materiale sanitare conditioneaza aprovizionarea unitatilor sanitare de plata sumelor care li se datoreaza.

Asociatia furnizorilor de materiale sanitare, care reprezinta aproape 50 de furnizori, a anuntat ca distributia va fi reluata doar in momentul in care isi va incasa datoriile restante.

Oficialii din mai multe judete spun insa ca exista spitale fara datorii si cer continuarea furnizarii.

Directorul Casei de Asigurari de Sanatate din Iasi, Vasile Cepoi, a declarat: "Spitalele iesene au incheiat anul 2004 fara datorii catre furnizori si nu ar exista nici o justificare ca acestia sa nu le furnizeze medicamente si materiale sanitare".

Majoritatea spitalelor - 'datornice'

In replica, directorul Asociatiei Furnizorilor de Materiale Sanitare, Ion Ciceala, a declarat la BBC ca pentru perioada noiembrie 2003-decembrie 2004, jumatate din firmele pe care le reprezinta Asociatia au de recuperat 300 de miliarde de lei. Cat despre spitalele din Iasi, si acestea ar avea inca datorii, potrivit dlui Ciceala.

"Spitalele de recuperare din Iasi au de plata 395 de milioane de lei, numai la furnizorii nostri - afirma Ion Ciceala. Dovada a ceea ce am spus o pot face cu facturi care exista, le pot trimite in copie domnului Cepoi".

Ion Ciceala a adaugat ca, oricum, nici la putinele spitalele care nu au datorii, nu va fi reluata furnizarea de materiale sanitare. Aceasta pentru ca, spune domnul Ciceala, problema nu este una individuala, a fiecarei unitati sanitare, ci una de sistem.

"Exista foarte putine spitale care nu au nici un fel de datorie in aceasta perioada. In conditiile in care toate spitalele din Romania ne-au tinut fara sa plateaca un leu, timp de un an si doua luni de zile, nici masura noastra de sistare a livrarilor nu putea sa fie selectiva.

Ea se adreseaza intreg sistemului de spitale publice din Romania si asa va ramane pana cand vor fi platite toate datoriile".