Deputatul PSD Alin Teodorescu, a declarat ca "despartirea reala dintre Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara anului 2004". El a facut aceasta declaratie in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX.

Alin Teodorescu a spus ca, dupa locale, Ion Iliescu, l-a facut responsabil de esec pe Nastase caruia i-a si cerut demisia in 12 iulie 2004 in urma unei intalniri de patru ore la Cotroceni intre cei doi.

El a explicat ca in acel moment "oamenii din conducerea partidului se chinuiau sa gaseasca o solutie, pentru ca existau prognoze care aratau ca partidul va lua sub 30% la parlamentare, iar in cazul prezentarii lui Basescu la prezidentiale, Nastase ar fi pierdut din primul tur".

"Nu fusese un esec, ci o infrangere a unora dintre oamenii care nu aveau ce cauta in politica in general, nu in PSD: Sechelariu, Lungu si altii de tipul asta" a continuat Teodorescu.

Fostul cancelar a declarat ca, in acel moment au fost luate in calcul cel putin doua solutii.

"Una era ca Nastase si echipa lui sa se retraga de la guvernare, iar a doua posibilitate era sa mergem in campanie impotriva lui Iliescu, adica sa nu-l pui pe lista, sa nu-l faci pe senator, sa spui ca nu e constitutional ca presedintele in exercitiu sa intre intr-o campanie electorala si deci sa declari razboi pur si simplu" a continuat el.

Teodorescu a spus ca pana la urma a fost adoptata o a treia cale. Aceasta presupunea ca sefii PSD-ului sa "isi insuseasca critica si sa mergem mai departe". El a argumentat ca s-a ales aceasta cale din cauza ca trebuiau inchise capitolele de negociere cu UE.

In acest context, a spus Teodorescu, "Nastase a facut un gest suplimentar si l-a invitat pe presedintele Ion Iliescu in fruntea partidului, sa devina presedintele partidului".

Deputatul PSD, a declarat ca ulterior a mai fost facut un pas. Au fost organizate alegerile interne, iar rezultatele "lucrate". "A fost o mare greseala, dar nu am avut ce face, atata timp cat adoptasem aceasta directie", a apreciat el. "Au fost in asa fel lucrate, asa incat sa punem pe liste oameni trimisi de Iliescu", mai spus Teodorescu.