Germania a inceput deportarea a 50.000 de tigani refugiati din Kosovo, in ciuda situatiei de securitate precare din provincia administrata de ONU si a avertizarilor organismelor de protectie a drepturilor omului privind discriminarea la care pot fi supusi.

Primul dintre sutele de avioane cu deportati urma sa aterizeze ieri pe Aeroportul Slatina din Kosovo, deschizind drumul celor 50.000 de persoane de etnie roma pe care autoritatile germane au decis sa le trimita inapoi, in provincia aflata sub administratie ONU.

Cotidianul britanic „The Independent" scria, in editia sa de ieri, ca detine documente secrete care dezvaluie ca guvernul german a luat inca din luna noiembrie a anului trecut hotarirea de a expulza mii de tigani refugiati si alte minoritati, indiferent de riscurile cu care s-ar putea confrunta acestia la intoarcerea acasa.

Economie la buget

Potrivit „The Independent", parlamentarii germani au transmis limpede guvernului ca romii nu sint doriti si ar trebui evacuati cit mai curind posibil, incepind cu cei pentru care statul plateste ajutor social.

„Ar fi in interesul autoritatilor, care se afla intr-o situatie dificila, sa acorde prioritate intoarcerii celor care primesc ajutor social", arata documentele obtinute de cotidianul britanic si care citeaza „majoritatea parlamentarilor" federali.

O data cu revenirea lor in Kosovo, refugiatii nu mai primesc nici un fel de ajutor, nici din partea Germaniei, nici de la ONU, care administreaza provincia.

Claude Cahn, reprezentantul Centrului European pentru Drepturile Romilor, afirma ca principalul motiv al deportarii in masa este rasismul: „Nu vor tigani, pur si simplu. Oamenii acestia sufera o discriminare masiva, limitari ale libertatii lor de miscare si ale drepturilor de rezidenta", spune Cahn.

Victime ale epurarii etnice

Romii au fost printre categoriile cele mai afectate, atunci cind au izbucnit tensiunile intre sirbi si albanezi, acum sase ani. In timpul razboiului, au fost acuzati de albanezi de colaborationism cu sirbii si au devenit tinta violentelor interetnice. Zeci de mii de tigani s-au alaturat valurilor de refugiati.

Ce ii asteapta la intoarcerea in Kosovo se poate anticipa din situatia actuala a ghetoului Mahala, din Mitrovita, care adapostea pe vremuri cea mai numeroasa comunitate de romi. Din sutele de case, ce adaposteau 8.516 locuitori, citi erau in 1991, mai sint astazi doar citeva ruine, iar putinii tigani care au mai ramas traiesc in conditii dure, intr-o enclava sirba.