Presedintele Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de lipsa de implicare a premierului Calin Popescu Tariceanu in problema inundatiilor. "Ministrii au fiecare atributiuni, dar ei sint egali intre ei si atunci trebuie un sef recunoscut si asta e primul-ministru.

(...) Eu m-as fi asezat in capul mesei si in fiecare dimineata la ora 7.00 trebuia sa primesc raportul cu ce se intimpla", a spus el. Basescu a formulat aceste observatii atit la EuropaFM, cit si in direct la TVR, in emisiunea "Agenda politica".

Alte nemultumiri ale lui Basescu fata de activitatea Executivului vizeaza problema medicamentelor, precum si dificultatile cu care se indeplinesc obligatiile asumate pentru aderarea la UE, unde Romania are 100 de angajamente restante.

Basescu aranjeaza agenda guvernului

Basescu a mai anuntat ca si guvernul, ca toate celelalte institutii, intra in acel termen de gratie de sase luni pe care l-a acordat si ca la momentul scadentei va cere socoteala tuturor. Dupa expirarea termenului, Basescu a dat de inteles ca asteapta din partea lui Tariceanu citeva schimbari, fie si in esalonul doi.

"Voi accepta emiterea unor decrete de revocare la propunerea primului ministru, pentru ca se simte nevoia unor inlocuiri", a spus el.

Un alt punct de divergenta cu premierul se refera la alegerile anticipate. Basescu a apreciat ca intarirea majoritatii prin racolarea parlamentarilor opozitiei - idee pusa in practica de PNL - este cea mai proasta solutie. Totusi, presedintele a recunoscut ca anticipatele trebuie aminate.

"Ar parea caraghios ca atunci cind ai inundatii si trei oameni rapiti in Irak sa ai discutii despre anticipate". Cit despre restructurarea guvernului, aceasta ar avea loc abia dupa anticipate sau, daca totusi acestea nu vor avea loc, dupa Raportul de tara din noiembrie.

Atac la Curtea Constitutionala

Alt domeniu unde presedintele are planuri mari este justitia. Cei mai recent intrati in vizorul sau sint cei de la Curtea Constitutionala, care au declarat neconstitutionala prerogativa PNA de a ancheta parlamentari. "Cum de n-au vazut aceasta problema pe timpul cind il hartuiau pe Basescu si au vazut-o acum?", s-a intrebat el.

Basescu i-a acuzat pe judecatorii Curtii, ca si pe cei ai CSM, ca dispretuiesc interesul national.

"Geoana a jucat la doua capete"

Basescu a avut ceva de spus si despre proaspatul presedinte al PSD. In ziua Congresului PSD, povesteste Basescu, a fost vizitat la Cotroceni de "un delegat al unei banci cu care Romania lucreaza mult", iar acesta i-a cerut "acordul" pentru desemnarea lui Geoana ca "vicepresedinte al unei foarte importante banci".

Basescu si-a dat "binecuvintarea" pentru ca, dupa numai un sfert de ora, Geoana sa-si anunte candidatura pentru sefia PSD. "Mircea Geoana a avut doua capete: solutia partid si solutia de a pleca vicepresedinte la o banca", conchide seful statului.

Romania nu e data la o parte

Basescu a contrazis totodata criticile conform carora Ucraina ar negocia situatia Transnistriei peste capul Romaniei. Seful statului a spus ca din 1991 negocierile sint cvadripartite, iar Romania nu a fost implicata. Cit despre proiectul de solutionare a crizei propus de Viktor Iuscenko, "chiar daca acesta vine prin gura Ucrainei, vine cu propunerile Romaniei inglobate in el".