Conservatorii s-au dezis din nou de colegii aliati, care se grabesc sa finalizeze cat mai repede modificarea Regulamentului Senatului, care s-ar putea solda cu inlaturarea de la conducerea acestei camere a reprezentantului PSD, Nicolae Vacaroiu.

Cum senatorii PSD fac tot posibilul sa tergiverseze lucrarile Comisiei de resort pentru a intarzia cat mai mult momentul punerii in aplicare a noului regulament, aliatii au propus ieri prelungirea termenului de finalizare pana la data de 6 iulie si impunerea unui program de lucru mai riguros de desfasurare a lucrarilor in Comisie, pentru a nu se mai inregistra intarzieri.

Cu sprijinul conservatorilor, senatorii din opozitie au reusit sa dispuna in plen prelungirea termenului p?na in pragul vacantei parlamentare, fapt care face ca problema implementarii acestui regulament sa fie impinsa spre toamna. Propunerea de prelungire, initial pana la data de 6 iunie, a venit din partea senatorului Aliantei DA, Maria Petre.

Ea a mai propus si ca membrii Comisiei sa lucreze in fiecare zi de marti, miercuri si joi pentru a se incadra in termenul stabilit. Ideea ei s-a lovit de protestele Opozitiei, care a fost sustinuta si de catre senatorii Partidului Conservator. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a propus amanarea discutiilor dupa terminarea lucrarilor unei alte comisii, care se ocupa de statutul parlamentarilor.

„Nu suntem sclavii Comisiei conduse de Radu Berceanu. ?nt?rzierile sunt tocmai din cauza presedintelui acestei Comisii", a acuzat Iorgovan, in timp ce senatorul democrat il gasea vinovat de acelasi lucru.

Ralierea conservatorilor la pozitia Opozitiei l-a silit pe Berceanu sa accepte prelungirea termenului p?na la data de 16 iunie.

Pozitia contradictorie a senatorilor lui Voiculescu ar putea fi explicata prin faptul ca in sedinta de miercuri a Comisiei, aliatii DA nu au sprijinit propunerea senatorului conservator Gavrila Vasilescu privind tratarea in texte diferite a procedurii de revocare a presedintelui Senatului si a celorlalti membri ai Biroului Permanent.

La ora actuala, unii senatori DA isi pun problema daca nu cumva au de-a face cu un joc de glezne din partea „prietenilor" conservatori.

„Prestatia de pana acum a domnului Vasilescu ridica serioase semne de intrebare. O sa sesizez conducerea partidului", sustine senatorul liberal Nicolae Vlad Popa. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, respinge insa asemenea temeri, invocand respectul fata de propriul electorat si nevoia de o argumentatie serioasa din partea celor doua tabere. „Nu e nici un joc de interese.

Noi am dat un vot pentru presedintia Senatului si avem nevoie sa ni se prezinte o argumentatie puternica pentru a clarifica schimbarea de pozitie in ochii propriului nostru electorat" afirma Ciuca.

Parlamentarul conservator crede ca acceptarea revocarii presedintelui senatului nu ar mai asigura in mod corespunzator continuitatea activitatii acestei institutii, ocupantul acestei functii devenind vulnerabil la santaj pe anumite teme politice. „Prin schimbarea repetata a presedintelui s-ar crea o imagine de instabilitate a institutiei Senatului", a conchis Ciuca.

Aceasta pozitie are legatura si cu declaratiile de pana acum ale fostului PUR, potrivit carora ar fi fideli unei intelgeri din timpul campaniei electorale cu PSD, care stabilea ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu vor fi lideri ai forului legislativ cu ajutorul partidului condus de Dan Voiculescu.