Pe masura ce se apropie momentul aderarii la Uniunea Europeana, unde ratele de dobinda sint extrem de mici, recompensa acordata de bancile romanesti pentru banii pastrati in cont se micsoreaza. Piata va dicta nivelul dobinzilor, care va ajunge in final la nivelurile din Uniunea Europeana.

Mugur Isarescu spune ca, daca dobinzile la depozite ar fi mari, ne-am confrunta cu o avalansa de valuta in cautare de profituri. Acest lucru ar conduce la aprecierea si mai mare a leului fata de euro. Pe de alta parte, guvernatorul BNR spune ca dobinzile la credite vor scadea oricum in urma liberalizarii contului de capital si a concurentei directe a bancilor straine.

Bancherii insa au reactionat ostil fata de sugestia vicepremierului George Copos cum ca ar trebui sa isi reduca profiturile.

Incotro se-ndreapta dobinzile si economisirea? Dezbaterea organizata de FinMedia la Tirgul de Bani si moderata de guvernatorul Mugur Isarescu indica o singura directie clara. In jos.

In acest moment media dobinzilor acordate de banci la depozitele populatiei se inscriu pe o plaja intre 6,22% si 9,81%. Plonjonul din ultimele luni ridica semne de intrebare privind evolutia economisirii. Cu toata aceasta scadere, rata economisirii in banci se ridica la 15%, mult peste nivelul acestui indicator din UE sau SUA.

Scadere inevitabila

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut ieri ca nu este corecta afirmatia potrivit careia dobinzile la depozite au devenit real negative (adica mai mici decit rata inflatiei), in pofida faptului ca acestea au scazut abrupt in ultimele luni.

El a afirmat ca, daca se ia in calcul perioada ramasa pina la sfirsitul acestui an si o tinta de inflatie de 7,5%, atunci depunatorii in banci obtin o dobinda peste cresterea medie a preturilor.

Pe masura insa ce se apropie momentul aderarii la Uniunea Europeana, unde ratele de dobinda sint extrem de „subtiri", recompensa acordata de bancile romanesti pentru banii pastrati in cont se micsoreaza pe masura. „Nu mai putem da inapoi" - a spus Isarescu, completind ca piata va dicta nivelul dobinzilor care va ajunge in final la nivelurile din Uniunea Europeana.

Copos cere dobinzi mici, bancherii raspund obraznic

Vicepremierul George Copos a rugat ieri, din nou, bancile comerciale sa reduca dobinzile la credite, sustinind ideea ca „bancile comerciale trebuie sa cistige din volum si nu din marja". Reprezentantul guvernului a avut un aliat diplomat in Isarescu, care a sustinut ca dobinzile la credite vor scadea oricum in urma liberalizarii contului de capital si a concurentei directe a bancilor straine.

Replicile bancherilor au fost insa dure: „Am inteles apelul sa ne reducem profiturile. Ma-ntreb cum ar reactiona Copos daca o autoritate i-ar cere sa reduca preturile la camerele de hotel sau la fabrica sa de motoare" - a spus Dan Pascariu de la HVB Romania.

„Cit timp guvernul nu va sti ce sa faca cu miliardele de euro care-i bat la usa, n-o sa primeasca banii" - a sustinut Emanuel Odobescu, presedinte Piraeus Bank Romania.