Profitati de avantajele nivelului redus al cotei unice de 16% si investiti in dezvoltare, pentru ca pe plan european exista presiuni ca aceasta sa fie majorata.

Aceasta este recomandarea adresata ieri oamenilor de afaceri de catre Cornelia Petreanu, director general in cadrul Ministerului Finantelor, la un seminar pe tema "Implicatiile Tratatului de Aderare - o perspectiva a mediului de afaceri".

Ludovic Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, spune ca o crestere a nivelului cotei unice depinde mai mult de factorii interni, precum necesitatea alimentarii bugetului de stat si mai putin de presiuni externe, dar apreciaza totusi ca orizontul de timp in care aceasta majorare se poate produce este de trei-patru ani.

"Intr-o anumita perioada, pe care nu o sa v-o spun, vor fi presiuni (externe- n.r.) si se va negocia majorarea cotei unice", a spus Cornelia Petreanu.

Declaratia privind presiunile la nivel european pentru majorarea cotei unice au fost nuantate de catre Ludovic Orban, care spune ca pe plan european "nu exista asemenea presiuni la nivel politic, dar pe de alta parte sunt discutii" pe aceasta tema, legate de delocalizarea unor companii.

Si Virginia Tomi, director in MF, este de parere ca armonizarea fiscala inseamna pentu societati comerciale mai intai costuri si apoi beneficii, care vor fi fi insa observate abia dupa ani buni.

Oficialul MF a mai anuntat ca, in ceea ce priveste TVA, legislatia este armonizata in proportie de 90% si ca acum se lucreaza la viitoarele regimuri speciale a TVA pentru agricultura, turism, bunurile second-hand si schimburile comunitare.

Accentul trebuie pus pe competitivitate

"Oamenii de afaceri nu trebuie sa astepte momentul aderarii, ci trebuie sa fie pregatiti sa actioneze pe o piata cu anumite caracteristici", a declarat fostul negociator al Romaniei la UE, Vasile Puscas.

El a opinat ca este posibil ca tara noastra sa inregistreze costuri generate de neindeplinirea criteriului de competitivitate si ca este deosebit de importanta implementarea unor politici care care sa duca la cresterea performantelor produselor autohtone dupa 2007.

Legat de acest subiect, Puscas a atras atentia ca exista foarte putine produse locale inregistrate ca branduri, vestea buna fiind ca lista este deschisa pana la finele lui 2006.

Clauza de salvgardare aduce pierderi uriase

Ludovic Orban a atras atentia ca intarzierea aderarii cu un an, din cauza activarii clauzei de salvgardare, va genera pierderi directe de 1,16 miliarde de euro, la care se adauga si costurile care nu pot cuantificate. "Aderarea inseamna drepturi si obligatii pentru intreaga societate.

Pentru mediul de afaceri s-a incheiat asa numita epoca de aur, acea perioada cand i se ofereau atat fonduri, cat si facilitati fiscale cu generozitate. Romania a negociat si a obtinut fonduri importante pentru 2007-2009, dar acestea vor ramane doar pe hartie daca economia nu se va dezvolta coerent si competitiv", a subliniat Orban.

Avantajele competitive sunt precare

Ambasadorul Belgiei la Bucuresti, Philippe Roland, a atras atentia ca unele dintre avantajele competitive ale Romaniei precum forta de munca ieftina si bine pregatita sunt "precare si nu pot fi luate in considerare pe termen lung de nici un investitor".

Oficialul belgian a trecut in revista punctele slabe ale Romaniei si a nominalizat in primul rand defictul de imagine in afara granitelor tarii, coruptia si practicile abuzive care afecteaza nu doar structurile statului, cat si celelalte straturi ale societatii, birocratia si lipsa coordonarii.

La acestea se adauga, a continuat Philippe Roland si "lipsa simtului civic, inexistenta practicilor concurentiale convingatoare si acordarea intr-o maniera netransparenta si dubioasa a ajutoarelor de stat, lipsa infrastructurii adecvate in toate domeniile, in special in transporturi".

Momentele de maxima sinceritate ale ambasadorului belgian au culminat cu declaratia finala: "Exista aici un potential enorm si cred ca problemele vor fi rezolvate etapizat si pe parcursul mai multor generatii".