Angrosistii si comerciantii de cereale din Romania, alaturi de producatorii agricoli au sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu modul in care sunt distribuite cantitatile de grau de la rezerva de stat unor companii care activeaza in acest sector.

"De peste patru ani, stocurile de grau din rezerva de stat sunt folosite de autoritatile publice pentru interventii neloiale pe piata, contrar reglementarilor in vigoare in ceea ce priveste concurenta si functionarea pietelor produselor agricole si agroalimentare", se arata intr-o sesizare transmisa Consiliului Concurentei de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR),

Asociatia Patronala a Angrosistilor de Cereale (ANCER) si Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA).

Acestia afirma ca se scot mari cantitati de grau din stocurile rezervei de stat si se distribuie licitatie si fara plata, doar pe baza de angajament de restituire, unor agenti economici care opereaza pe piata graului in calitate de comercianti sau de utilizatori finali (morari).

Comerciantii spun ca in aceste conditii a fost accentuat dezechilibrul major intre cererea limitata si oferta excedentara de grau de pe piata interna.

"Dupa aflarea vestii ca se distribuie gratuit grau din rezervele de stat, pretul a coborat la nivelul de 3.500-3.700 lei pe kilogram, cererea a scazut semnificativ, dar pretul fainii si al painii nu s-a diminuat", mai mentioneaza sesizarea.