Odata cu cresterea gradului de utilizare a Internetului, in 2010 doua treimi din programele software utilizate de computerele din intreaga lume ar putea fi programe pirat, comparativ cu doar o treime in prezent, se arata intr-un studiu dat publicitatii marti de International Data Corp (IDC) si Business Software Alliance (BSA).

Potrivit studiului citat, in urmatorii cinci ani cheltuielile globale pentru programe software vor creste la 300 miliarde dolari, in timp ce valoarea programelor software piratate va creste si ea la 200 miliarde dolari.

„Pe masura ce utilizarea Internetului se extinde, acelasi lucru se intampla si cu posibilitatea de piratare a programelor software, in special avand in vedere cresterea serviciilor de Internet broadband", se arata in studiul realizat de IDC, firma recunoscuta pentru analizele sale privind evolutia pietei IT si Business Software Alliance

(BSA), o alianta mondiala a producatorilor de software implicata in promovarea unui univers informatic legal.

In 2004, considera IDC si BSA, peste o treime din programele software utilizate in computerele din intreaga lume au fost programe pirat, Uniunea Europeana, SUA si Canada reprezentand peste jumatate din programele software ilegale.

Desi studiul citat sustine ca rata pirateriei la nivel mondial a scazut anul trecut cu un procent comparativ cu 2003, ajungand de la 36 procente la 35 procente, valoarea programelor software piratate a crescut de la 28,8 miliarde dolari in 2003 la 32,7 miliarde dolari in 2004.

In timp ce vanzarile mondiale de programe software s-au cifrat anul trecut la 59 miliarde dolari, valoarea programelor software instalate in aceeasi perioada a fost de 90 miliarde dolari.

„Cresterea pierderilor de la 29 miliarde dolari in 2003 la 32 miliarde dolari in 2004 poate fi atribuita unei cresteri de aproximativ sase procente a industriei mondiale de software PC, precum si unei deprecieri a dolarului american", arata studiul citat.

Pe regiuni, rata pirateriei in Europa, Orientul Mijlociu si Africa a scazut anul trecut cu doua puncte procentuale, ajungand de la 41 procente in 2003 la 39 procente in 2004.

In schimb, in aceleasi regiuni valoarea programelor software piratate a crescut cu trei miliarde dolari, de la 12,7 miliarde dolari in 2003 la 15,7 miliarde dolari in 2004, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea programelor software pirat utilizate anul trecut in intreaga lume.

De asemenea, in timp ce rata pirateriei a scazut cu doua procente in Europa, ajungand la 35 de procente, in America Latina rata pirateriei a crescut cu trei procente, dar a ramas nemodificata la 53 procente in Asia.

In randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Franta inregistreaza cea mai ridicata rata a pirateriei, 45 de procente, acest lucru datorandu-se si numarului mare de firme mici, in randul carora gradul de utilizare a programelor software pirat este mai mare comparativ cu firmele medii si mari.

Studiul acopera 87 de tari din intreaga lume, fiind realizat pe baza datelor de care dispune IDC privind vanzarile de programe software si echipamente hardware si a unor interviuri care au cuprins mai multe mii de repondenti.

Din cele 87 de tari cuprinse in acest studiu, in 37 de tari s-a inregistrat anul trecut o scadere a ratei pirateriei, in timp ce in 34 de tari rata pirateriei a crescut. In peste jumatate din tarile analizate, rata pirateriei a fost peste pragul de 60 la suta, iar in 24 de tari a depasit chiar pragul de 75 de procente.

IDC si BSA au lansat un nou apel guvernelor din intreaga lume pentru a proteja proprietate intelectuala, studiul sustinand ca in cazul in care rata globala a pirateriei ar scadea cu 10 procente, economia mondiala ar crea 1,5 milioane noi locuri de munca, venituri aditionale din taxe de 64 miliarde dolari si o crestere economica de 400

miliarde dolari.