Stire-surpriza pentru audiovizualul romanesc. Sorin Enache, unul dintre managerii tineri formati la scoala PRO, a trecut de la Antena 1 la Realitatea TV, unde va ocupa pozitia de director general.

In exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", Enache spune ca regreta plecarea de la Intact, trustul care detine Antena 1, ca nu l-ar deranja daca s-ar afla ca Sorin Ovidiu Vintu e in spatele Realitatii TV si ca modelul lui de manager TV este in continuare Adrian Sirbu.

Rep: De ce pleci de la Antena 1?

Sorin Enache: A fost o decizie grea deoarece colaborarea mea cu Antena, in ultima vreme, a fost foarte buna. Am primit de la Realitatea TV o oferta tentanta material si un post care este mai aproape de ceea ce stiu eu sa fac. Iar ceea ce ma tenteaza la Realitatea TV este ca urmareste, dupa parerea mea, mai mult decit audienta de zi cu zi, urmareste calitatea programelor.

Faptul ca este un post de nisa care vrea sa traiasca din publicitate ma face sa cred ca este vorba de un proiect indraznet.

Rep: Nu ti-e teama? Crezi ca exista forta investitionala necesara pentru un proiect atit de indraznet, la Realitatea TV?

Sorin Enache: Stiu cum arata contractul meu si consider ca am destule garantii, desi nu pot sa iti dau detaliile acum. Sint la curent cu putine lucruri dinanuntru.

Rep: Ai destul de putine date dinauntru. Daca, la un moment dat, se dovedeste ca Realitatea TV e a lui Vintu?

Sorin Enache: Si ce daca? Este Vintu cel mai neonorabil om de afaceri din Romania?

Rep: Povesteste-ne putin despre ceea ce vrei sa faci la Realitatea TV.

Sorin Enache: Voi lucra destul de mult cu Mihai Tatulici, pe partea de programe (talkshow-uri si emisiuni, altele decit stiri - n.r.).

Rep: Care e principala slabiciune a Realitatii TV in momentul de fata?

Sorin Enache: Ca telespectator, pot spune ca programul de dimineata. In momentul de fata, in grila Realitatii sint cele mai bune talkshow-uri politice din Romania. Ceea ce s-a intimplat in ultimul an a fost spectaculos. Inainte nu exista nici un fel de coerenta in ceea ce se intimpla pe post.

Realitatea TV insemna Turcescu, iar meritul lui e ca a reusit sa reziste in acea perioada si continua sa fie ceea ce este.

Rep: Pleci de la Antena 1 cu regrete. Spune-ne ceva de rau despre ea.

Sorin Enache: Mi-e greu... Poate ca nu inteleg de ce m-au angajat.

Rep: Se vorbeste despre o rivalitate a ta cu Sorin Oancea.

Sorin Enache: Nu am avut nici un conflict cu Sorin Oancea. Poate ca la inceput am avut probleme, pentru ca eu fusesem adus pe o pozitie asemanatoare cu a lui. De asta se leaga si faptul ca spuneam ca nu inteleg de ce m-au angajat. Dar tema rivalitatii dintre mine si Oancea este o stire tabloida. Vom avea acum o rivalitate, fiindca plec la concurenta, la Realitatea TV.

Se stie ca Intactul isi va lansa o televiziune de stiri, Antena 3.

Rep: Cu ce este mai buna sau mai slaba Realitatea TV decit Antena 3?

Sorin Enache: Deocamdata nu putem face o comparatie, fiindca Realitatea TV se vede pe cablu, iar Antena 3 nu. Dat fiind ca sint de ceva vreme in negocieri cu Realitatea TV, am evitat sa aflu informatii despre Antena 3, ca sa nu fac o concurenta neloiala dincolo. Din ceea ce este public, pot spune ca la Antena 3 conteaza investitia care s-a facut.

Rep: Se spune ca la Antena 1 exista un fel de schema de management in cleste. Sorin Enache se intelege sau se intelegea cu Camelia Voiculescu, iar Sorin Oancea se intelege foarte bine cu Dan Voiculescu.

Sorin Enache: Sper sa ma inteleg, in continuare, la fel de bine cu Camelia Voiculescu. Ea este directoarea postului si prin urmare am lucrat foarte mult cu ea. Dan Voiculescu este o prezenta foarte discreta la Antena 1 si am apreciat acest lucru. Desigur ca el si Sorin Oancea sint in relatii bune, fiindca Sorin Oancea se afla aici de foarte mult timp.

Rep: O intrebare inevitabila pentru cineva care a lucrat in top management si la PRO TV, si la Antena 1. Care este diferenta dintre cele doua companii?

Sorin Enache: De cultura organizationala. PRO TV este o televiziune cu un patron strain si care a beneficiat de know-how strain. Si are un manager care este cel mai bun din Romania pe partea de noi proiecte media, Adrian Sirbu. Capacitatea de a dezvolta proiecte noi este ceea ce as vrea cel mai mult sa copiez de la el.

Antena 1 este o organizatie romaneasca, mai exact una care a trebuit sa invete din mers si sa creeze uzante de afaceri, proceduri interne si alte elemente in functie de necesitati. Din acest punct de vedere, imi pare rau ca plec acum, fiindca exact aceasta este provocarea Cameliei Voiculescu in momentul de fata.

Rep: Ce sanse crezi ca are Camelia Voiculescu de a confirma ca manager de televiziune, in pozitia pe care a primit-o din partea familiei?

Sorin Enache: Are un potential ascuns nebanuit. Cred ca intr-un an, maximum doi, va deveni redutabila.

Rep: Cu cine ai negociat pentru ca sa vii la Realitatea TV?

Sorin Enache: Cu Sergiu Toader.

Rep: Si cum e sa negociezi cu viitorul tau subaltern?

Sorin Enache: Sergiu Toader nu va fi subalternul meu. Ar putea fi presedintele Consiliului de Administratie, in functie de definitivarea organigramei. Si daca ar fi seful meu, si daca ar fi subalternul meu, n-ar fi nici un fel de problema. Cu Sergiu, negocierile se poarta cam asa: "Ce faci, ma, vii odata? Cu banii rezolvam noi!".

Rep: Cine e deasupra ta, la Realitatea TV?

Sorin Enache: Consiliul de Administratie.

Rep: Cam ce volum de investitii este necesar la Realitatea TV?

Sorin Enache: Inca o data, nu cunosc toate datele problemei, s-ar putea sa spun trasnai acum, dar cred ca reteaua locala necesita cele mai multe investitii. O televiziune de stiri nu are cum sa traiasca fara o retea locala, jumatate din stiri trebuie sa vina de acolo. In Bucuresti, lucrurile par a fi in regula.

Rep: O ultima intrebare, pe care ti-ar pune-o colegii de la Realitatea TV. Din noua ta pozitie de director general vei mari salariile?

Sorin Enache: Nu!