"Nu stiu de ce am fost retinut si nici de ce am fost adus la Parchet", a spus afaceristul sirian Zaher Iskandarani, supranumit "Printul Banatului", ieri dimineata, cand a fost adus cu o cohorta de mascati la Bucuresti. El a fost audiat 7 ore si jumatate la Parchetul General.

La iesirea de la audieri, Zaher Iskandarani nu a dorit sa vorbeasca cu jurnalistii, insa a lansat catre acestia o invitatie. "Veniti la tribunal sa vedeti cum se fabrica dosare", a strigat sirianul inainte de a fi bagat in masina. In jurul orei 19.00, Zaher a fost dus la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva.

Afaceristul a fost retinut in noaptea de miercuri spre joi in Lugoj, dupa o actiune specifica a politistilor si procurorilor de la "Crima Organizata". Mai exact, el a fost filat de politistii lugojeni care primisera informatia ca Zaher urma sa treaca prin oras cu un autoturism Fiat cu numar de Gorj.

In momentul in care a fost retinut, Iskandarani era insotit de trei persoane (doi arabi si un roman) si "a aruncat" capturarea sa "pe o actiune strict politica". Audiati 3 ore la Politie, anchetatorii au descoperit ca acestia aveau asupra lor pasapoartele, dar si sume impresionante de bani.

Tot in noaptea de miercuri spre joi, politistii au descins la mai multe locuinte ale apropiatilor lui Zaher, de unde au ridicat o serie de documente, dar si etichete pentru tigari, sute de flacoane cu alcool rafinat, dar si calculatoare si CD-uri.

De asemenea, cagulati inarmati pana in dinti au luat la puricat fabrica de tigari din Sacalaz apartinand sirianului, dar si apartamentele acestuia din judetul Timis. Procurorii fac cercetari cu privire la aspecte legate de criminalitatea economico-financiara si la constituirea unui grup criminal organizat. Anchetatorii au deschis toate dosarele in care a fost cercetat sirianul si a fost achitat.

Zaher Iskandarani era un apropiat al lui Omar Hayssam. Disparut mai mult timp din spectrul public, Iskandarani a facut senzatie de curand prin prezenta sa la o petrecere somptuoasa la care au participat si diverse personalitati politice.

Numele sau, deseori legat de PSD

Numele lui Zaher Iskandarani a fost legat mult timp de PSD, el fiind nominalizat si printre cei care, in 1996, ar fi contribuit substantial la campania electorala a lui Ion Iliescu. Mai mult, din stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 19 aprilie a.c., reiese inversunarea Aliantei D.A. de starpire a "mafiei arabe".

Deputatul Mircea Ciopraga spunea ca " toti mafiotii arabi, Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si ceilalti au devenit, dupa Revolutie, apropiati ai PSDR (actualul PSD)".

Condamnat la 5 ani de inchisoare

Zaher Iskandarani a ajuns in atentia opiniei publice in 1994, cand a inceput constructia unei fabrici de tigari in Sacalaz, judetul Timis. El a intrat in vizorul autoritatilor ca urmare a implicarii in contrabanda cu tigari, prin firme inregistrate in Cipru, Republica Moldova si Bulgaria.

Condamnat la cinci ani de detentie pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda si chiar complicitate la crima, Zaher a fost inchis, in 1997, in Penitenciarul Codlea, fiind eliberat in 2001.

La trei ani dupa ce a fost eliberat a incercat sa obtina o returnare de TVA de 12 miliarde de lei, pentru un import de utilaje din Insulele Virgine, cunoscut "paradis fiscal", dar cererea i-a fost respinsa de Directia de Finante Timis. Pe vremea detentiei, Zaher a reusit chiar sa provoace un imens scandal, el beneficiind de telefon mobil in arest, de unde isi conducea afacerile.

Aducerea sa la audieri chiar in aceeasi masina cu Mujea Marcelini, nimeni altul decat amicul si partenerul sau de afaceri dubioase, a provocat multe controverse la vremea respectiva.