In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania a obtinut o cota de lapte de 3,2 milioane de litri. Aceasta cota desemneaza laptele pe care producatorii autohtoni il vor putea comercializa la procesatori sau pe piata libera dupa aderarea tarii noastre in Comunitatea Europeana. In momentul de fata insa, in Romania se proceseaza doar 1,3 milioane de litri de lapte.

Mai mult, din cauza ca nu respecta normele de calitate impuse de Uniune, numarul unitatilor de procesare vor scadea drastic. Altfel spus, in Romania exista o mare foame de unitati de procesare moderne, pentru care fermierii romani nu au bani sa le puna pe picioare. In schimb, investitorii straini pot minca mult timp o piine buna din aceasta afacere.

In Romania, numarul procesatorilor de lapte care respecta normele UE este limitat. Profitind de acest lucru si de faptul ca am negociat o cota de productie pe care s-ar putea sa nu o atingem, investitorii straini devin tot mai interesati de piata autohtona.

Incepind cu 1 aprilie anul curent producatorii de lapte au intrat in linie dreapta in ceea ce priveste pregatirea pentru obtinerea cotelor de lapte, adica acele cantitati pe care acestia le vor putea comercializa la procesatori sau pe piata libera dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

Pe ultima suta de metri se pare ca au intrat insa si investitorii straini care doresc sa patrunda pe piata autohtona. „S-au anuntat mai multe companii care vor sa vina in Romania sa proceseze lapte.

Nu este nimic rau in acest lucru, dar interesul nostru este ca si fermierii romani sa participe la acest proces", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, care a dat exemplul companiei Tnuva din Israel.

Pina la 31 martie 2006 este perioada de referinta pentru cotele de lapte, in acest interval monitorizindu-se cantitatile pe care fiecare producator in parte le va distribui procesatorilor. De la 1 aprilie 2006 si pina la finele anului se va face alocarea propriu-zisa la cote.

Ducem lipsa de procesatori

Romania a obtinut in negocierile cu Uniunea Europeana o cota de lapte de 3,2 milioane de tone, cantitate care va fi distribuita individual acelor ferme, microferme sau mici producatori individuali care realizeaza marfa conform normelor Uniunii Europene.

Cota ce revine fiecarui producator indica astfel cantitatea de lapte pe care acesta o poate comercializa catre unitatile de procesare sau direct pe piata. Momentan insa se proceseaza numai 1,3 milioane de litri, iar situatia unitatilor de procesare nu este tocmai buna.

Conform datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), din cele 553 de unitati de procesare a laptelui, doar 33 indeplinesc conditiile UE.

In schimb, in perspectiva aderarii 410 unitati sint destinate inchiderii. Altfel spus, pe piata autohtona a laptelui exista loc de mult mai multi procesatori.

Noi structuri

Atribuirea cotelor va fi realizata de un nou departament, creat saptamina aceasta in cadrul Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ). Departamentul va avea drept atributii alocarea cotelor individuale de lapte, inregistrarea transferurilor cotelor de lapte, administrarea rezervei nationale, precum si controlul vinzarilor directe si livrarilor catre procesatori.