Ferchesul premier Tariceanu e din ce in ce mai agasat de faptul ca a fost pus sa guverneze peste o tara de amarati. Cat s-a frecat cu prostimea pe la mitinguri, mai treaca-mearga. Orice campanie electorala are un sfarsit. Zambea fortat, il mai baga pe Basescu la inaintare, atunci a meritat osteneala.

Acum insa e cu totul altceva. Cand sa-si traga sufletul si sa-i tihneasca maslina din Martini, hop si criza din Sanatate. E neplacut sa te scoli relaxat, cu chef de viata, si sa dai nas in nas cu sticla televizorului care-ti arata o gramada de bolnavi cronici gemand dupa medicamente.

Iti vine sa stergi ecranul cu spirt medicinal, de-ala care lipseste din spitale. Daca ministrul Cinteza nu e capabil, trebuie sa gandesti tu, prim-ministru, o solutie, oricum trebuie sa iesi in fata norodului si sa-i inchizi gura. E ceea ce Tariceanu a facut joi, dupa sedinta de guvern.

A dat romanilor o veste buna – criza din Sanatate e rezolvata: pensionarii, taranii, persoanele cu venit minim garantat trebuie sa-si plateasca asigurarile de sanatate.

Pensionarii, taranii, persoanele cu venit minim garantat – fix astia care ne scot cel mai tare din sarite, care cu mecla lor de fraieri strica imaginea Romaniei – sa puna mana sa plateasca.

Ce mari probleme au ei decat sa scoata paralele? Taranii traiesc in aer liber, nu in smog si stres ca guvernantii de la Bucuresti, mananca ecologic, se culca odata cu gainile (care le mai are). Au, deci, datoria sa-l sprijine pe ministrul Cinteza si sa marce banul la buget.

Aia cu venit minim, mereu odihniti ca mare lucru n-au ce face, sunt chemati sa cotizeze. Ai trei milioane de lei, ce mai conteaza cateva zeci de mii? La trei milioane de dolari se complica lucrurile enorm, creste tensiunea, incep junghiurile, durerile de cap, se inmultesc depresiile.

Cat despre pensionari, ei au deja mecanismul in sange: sunt primii care coboara la administrator cu chiria, primii la circumscriptiile financiare inainte sa deschida. Au platit o viata asigurarile, de ce n-ar da azi ortul Sanatatii?

In rest, avem o lista luuuunga de firme cu nume sonore care au datorii la bugetul de asigurari de sanatate, zeci de miliarde. Printre patronii lor sunt personaje cu care premierul Tariceanu se vede des pe holurile guvernului: ministri, viceprim-ministri, rude de sefi si sefuleti – numai lume buna.

Astia nu trebuie deranjati prea tare ca se enerveaza - luati cum sunt de avalansa de reesalonari - si chiar ca nu mai vezi un sfant de la ei. Unde mai pui ca, daca vin anticipatele, va fi mare foame de bani pe la partide.

Sa iei mileul de pe televizorul somerului sau graul din coliva bunicutei, iata o solutie de criza care putea sa-i nazare numai unui demnitar care i-a trimis pe sinistrati la hotel, ca prea stateau adunati ciorchine pe acoperisuri.

Milos cum il stim insa, premierul le face cu ochiul amaratilor si le mai da o sansa.

Doctrina Tariceanu: „Va trebui sa gasim o modalitate prin care, intr-o prima faza, sa crestem pensiile cu valoarea contributiei pentru asigurari de sanatate, ca ei (pensionarii, fir-ar sa fie! n.red) sa primeasca aceeasi suma pe care o primesc in prezent si in felul acesta sa putem aduce venituri

suplimentare pentru Ministerul Sanatatii".

Ce-am inteles: mai platim de la buget o divizie de birocrati care sa recalculeze pensiile marite si o alta care sa calculeze pensiile diminuate corespunzator. Pensionarii, taranii, persoanele cu venit minim garantat nu vor simti nimic, dar la Sanatate vor intra venituri suplimentare.

Ce n-am inteles: de unde bani in plus, daca in bugetul consolidat al statului se plimba sumele dintr-un cont in altul?

Sculatul la 7 dimineata, prescris de presedintele Basescu, ii cauzeaza rau premierului. „Sa traiti bine, dar nu prea mult", ne transmite Popescu Tariceanu, ridicand geamul de la portiera limuzinei sale, ca sa nu intre miasmele tranzitiei.