Dupa exemplul celor din vechime care urmau dictonul "Nihil sine Deo", in zilele noastre se agata de bunavointa Atotziditorului tot felul de personaje care viseaza sa faca avere, sa castige fara munca bani si faima, sau... sa castige campionatul de fotbal.

Unde pana acum 15 ani cand auzeau de biserica si de cruce scuipau in san, acum nu mai prididesc sa dea acatiste, sa cladeasca biserici si sa se declare trup si suflet daruiti Lui Hristos. Ii vezi pe cei care sunt pe arenele de fotbal ca, intre doua pase si trei injuraturi, mai trag cate o cruce adanca, pentru ca mataniile le fac oricum fara voia lor.

Bosii sportului-rege se intrec in a merge la biserici si a face donatii cu toata presa dupa ei, ca de, asa e de bonton si la moda, sa vada lumea ca daruiesc pentru Doamne-Doamne. Atunci cand ies, cu bliturile si camerele de vederi pe ei, arunca in stanga si in dreapta cu zeci de hartii verzi de un dolar.

Cand ajung la stadion, se apuca de pupat icoane in vazul lumii sau cand sunt filmati in birouri Il au in fundal pe Hristos rastignit. Partea proasta este ca tot in fata icoanelor se balacaresc, precum nomazii la usa cortului, fara pic de decenta fata de cei care ii vad, daramite sa mai aiba sfiala fata de Sfintele Icoane.

Cand Il au pe buze toata ziua si se raporteaza la El din zece in zece cuvinte balbaite si apoi lovesc cu pumnii in cine indrazneste sa deschida gura, iar mai apoi se substituie Lui facand nedreptati cu tona, nu stiu zau cate sute de altare mai trebuie sa impodobeasca si cate zeci de manastiri sa mai ridice pentru iertarea pacatelor.

Credinta adevarata, asa dupa cum spun Sfintii Parinti, nu se trambiteaza in piata publica, daniile trebuie facute in taina si fara trufie, iar bunul credincios, tot Sfintii Parinti o spun, trebuie sa mai aiba in suflet smerenia sau cu alte cuvinte modestia fata de propriile-i fapte si ganduri.

Isi zic cei din aceasta categorie ca e de-ajuns sa faci fapte bune pentru ca Dumnezeu le iarta, dar tot Parintii Sfintelor Scripturi mai spun ca la Judecata de pe Urma fiecare va fi cantarit si masurat dupa sufletul si faptele sale.

Unii dintre managerii balonului rotund considera ca invartind banii cu lopata au ajuns ei insisi niste dumnezei mai mici, asa ca ce mai conteaza Dumnezeul cel Adevarat?!