Sistemul bancar romanesc a fost tinta unor critici extrem de dure din partea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a vicepremierului George Copos, cu ocazia Tirgului de Bani. Acuzate ca nu urmaresc decit propriul profit, in detrimentul dezvoltarii economiei, bancile isi vad insa de treaba si nu cedeaza amenintarilor.

Intre timp, un nou concurent redutabil isi face loc pe piata bancara: HVB si Banca Tiriac au semnat deja un precontract in vederea fuziunii, in urma careia banca va ajunge pe locul 4 in topul intern. Nici strainii nu stau degeaba, Erste Bank anuntind ca CEC-ul e tinta ideala.

Atacul virulent al lui Isarescu, Copos si Varujan Vosganian i-a lasat reci pe bancheri. Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a anuntat ca abia peste 6-7 luni vom asista la o usoara scadere a dobinzilor la credite, adica exact ceea ce cere toata lumea: alinierea dobinzilor la credite la nivelul european, ca in cazul dobinzilor la depozite.

Isarescu a anuntat ca BNR nu are cum sa le impuna bancilor comerciale un anumit nivel al dobinzilor, dar le-a aratat „pisica" concurentei. Guvernatorul BNR a spus ca, in urma liberalizarii totale a pietei financiare, bancile straine le vor determina pe cele autohtone sa nu mai ia sapte piei de pe investitorii care au nevoie de credite.

Iar aparitia investitorilor straini e deja o chestiune de timp. Erste Bank se anunta unul dintre cei mai importanti petitori ai CEC, in timp ce Bank Austria Creditanstalt si Ion Tiriac au batut palma pentru fuziunea HVB cu BCIT.

Nici Raiffeisen nu sta cu mina in sin, imprumutindu-se pe piata internationala pentru continuarea investitiilor in Europa de Est. Frauda de la Banca Romaneasca, filiala Baneasa, a trecut aproape neobservata in presa, demosntrind stabilitatea sistemului bancar, care nu se mai poate clatina usor.

  • "Bancile vor scadea dobinzile la credite cind va veni concurenta straina"
  • Dobinzi europene doar la depozite
  • BNR nu incurajeaza revenirea dobanzilor inalte la depozite
  • Precontract de fuziune intre HVB si Banca Tiriac
  • CEC este "tinta" ideala pentru Erste Bank
  • Raiffeisen se imprumuta de la IFC
  • Cea mai mare frauda din sectorul bancar
  • Tirgul de bani