Festivalul de la Cannes a adus Romaniei un premiu pentru filmul „Domnul Lazarescu", semnat de regizorul Cristi Puiu. Dupa ce fusese respins de Consiliul National al Cinematografiei (CNC), Puiu a dat lovitura, luind marele premiu al sectiunii „Un Certain Regard".

Si, in timp ce cinematografele romane au ajuns la faliment, un alt regizor roman a dat lovitura cu un film despre „decretei", prezentat de TVR.

Premiul de la Cannes ii apartine mai mult regizorului decit cinematografiei romane, si asta din cauza ca, in prima instanta, CNC a refuzat sa-i finanteze pelicula. A fost nevoie de un scandal monstru pentru ca regizorul sa-si poata face filmul.

Si ce dovada mai buna a competentei celor care conduc cinematografia decit stadiul in care a ajuns reteaua nationala de sali de cinema? Ele sint scoase acum la vinzare, dupa ce au ajuns in pragul falimentului.

In ceea ce priveste filmul lui Florin Iepan despre politica demografica a lui Ceausescu, acesta a avut un succes enorm in Franta si Germania. In tara a stirnit furia femeilor care si-au amintit ce insemna sa vrei un avort in timpul comunismului. Printre ele, si Mona Musca, surprinsa cu ochii in lacrimi in timp ce vorbea despre „decretei".

  • Refuzat in Romania, premiat la Cannes
  • Cinematografele romanesti se privatizeaza
  • Vedetele Epocii de Aur aveau liber la avort