Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, la Timisoara, ca Romania nu poate face fata unei situatii de urgenta in conditiile in care inspectoratele judetene sau nationale nu dispun de echipamentele necesare, de oameni specializati si nici de o strategie de interventii.

Premierul a adaugat ca, in conditiile in care 25 de hectare de terenuri sint sub apa, Ministerul Agriculturii incearca sa refaca culturile acolo unde e posibil, iar unde nu se va putea face acest lucru vor fi acordate ajutoare sub forma de produse agricole pentru 5.500 de gospodarii.

"Am dat sarcina autoritatilor locale sa inceapa reconstructia caselor mai putin afectate pentru ca oamenii

sa-si poata relua activitatea", a mai spus Tariceanu.

Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a precizat si el ca vor exista doua programe cu Banca Mondiala pentru cumpararea echipamentelor necesare, demarate pentru cofinantare, si ca au fost solicitate de la Bruxelles zece statii de tratare si impachetare a apei care ar putea fi puse la dispozitie de UE.

"Daca evaluarea pagubelor este corecta si depaseste 0,6% din PIB, Romania va putea apela la fondul Solidaritatea, bani care vor fi folositi pentru refacerea infrastructurii, a digurilor, a cailor ferate, a podurilor si podetelor afectate de inundatii", a conchis Blaga.

Buzau. Premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, si ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, au vizitat, ieri, si zonele afectate de inundatii si alunecari de teren din judetul Buzau. Premierul a mers la podul metalic provizoriu de la Maracineni, care inlocuieste vechiul pod prabusit in urma cu doua saptamini.

Aici, Tariceanu a multumit militarilor genisti care s-au ocupat cu ridicarea podului, dupa care a vizitat Nehoiu si Siriu, alte doua zone grav afectate.

Directorul SNIF Timis a fost demis. Directorul timisean al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF), Ioan Bugariu, a fost demis in urma anchetei Corpului de Control al Ministerului Agriculturii. In cadrul anchetei s-a stabilit ca "exista premise care conduc la eventuale prejudicii in cadrul sucursalei", a declarat ieri directorul general al SNIF, Luigi Berghes.

Acesta a adaugat ca urmeaza ca organele specializate, carora le vor fi inaintate rapoartele Corpului de Control din Ministerul Agriculturii, sa finalizeze cercetarile si sa ia masurile care se impun. In locul lui Bugariu, la Timis a fost numit Ionel Patrichi.