Cea mai mare masinarie de falsuri din Romania a functionat, in ultimii ani, in fabrica de tigari de la Sacalaz, apartinand lui Zaher Iskandarani.

Investigatiile si descinderile procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si ale politistilor au scos la iveala mecanismul prin care, in ultimii ani, reteaua de crima organizata a reusit performanta de a produce si aproviziona cu tigari contrafacute

atat tari din Europa de Vest (Austria si Germania), cat si zone de conflict, ca Irak si Afganistan.

Dupa ce a iesit in 2000 din puscarie, Zaher a pornit fabrica de tigari, reusind sa intre in conflict cu marii producatori din domeniu, pentru ca produsele sale aveau denumiri foarte asemanatoare cu ale marcilor consacrate si un design identic.

De exemplu, pachetul de Marllboro era identic cu cel de Valantino, iar cel de Viceroy era „clonat" de tigarile Victory. Dupa orele de program, in special la sfarsit de saptamana, echipe speciale, coordonate de liderii retelei, lucrau la fabricarea tigarilor contrafacute.

Dupa ce masinile de tiparit erau calibrate pe culorile tigarilor falsificate, identice cu cele produse legal, se schimbau matritele in cateva minute si incepea productia.

Au fost descoperite probe ca reteaua de crima organizata a falsificat inclusiv o marca renumita de cafea, extrem de vanduta pe piata romaneasca.

Falsurile au ajuns pana acolo incat reteaua a falsificat si timbre de tigari pentru marcile oficiale ale firmei lui Iskandarani, R&M TOBACCO INTERNATIONAL, pentru a se eluda plata impozitelor catre stat.

Pe langa sutele de timbre si ambalaje falsificate, au fost descoperite elemente de siguranta pentru timbre in original si sigilii vamale. Pentru fiecare marca de tigari era pregatit un program de calculator cu toate detaliile tehnice de tiparire.

Avand in vedere faptul ca exista numeroase probe care dovedesc ca la Sacalaz s-au falsificat marcile LM, Marllboro, Grant, Sovereign, Memphis, Super King, este foarte posibil ca milioanele de pachete de tigari fara timbru, capturate anul trecut la granita de vest, sa fi fost, de fapt, marfa „pirat" produsa de reteaua lui

Zaher. La sfarsitul saptamanii, anchetatorii au apelat la ajutorul specialistilor in informatica pentru a decripta tot ce se gaseste in calculatoarele ridicate atat de la fabrica din Sacalaz, cat si din celelalte locatii perchezitionate.

Anchetatorii ii cauta pe cei 12 posesori ai pasapoartelor descoperite asupra lui Iskandarani si a complicilor sai, in momentul in care au fost capturati la Lugoj.

De asemenea, sunt verificate locatiile in care s-ar putea ascunde doi cetateni romani de origine araba, despre care exista probe clare ca se ocupau de plasarea tigarilor de contrabanda in spatiul fostei Iugoslavii, Austria si Germania.

O parte din marfa contrafacuta a ajuns si pe piata locala, prejudiciile create statului roman fiind greu de estimat acum. De altfel, procurorii vor institui sechestru pe toate bunurile membrilor retelei si incearca sa le identifice toate conturile pentru a le bloca.

Dezvoltarea retelei lui Zaher Iskandarani pana a atinge aceste capacitati de operare nu ar fi fost posibila fara complicitatea unor reprezentanti ai institutiilor statului. Incercarea de distrugere a probelor a fost coordonata cu atentie de „locotenentii" lui Zaher.

Unul dintre martori a declarat ca, dupa ce Ghannoum Obaida, arestat deja, i-a cerut sa distruga mai multe cartoane tiparite cu marcile de tigari falsificate, a vorbit cu „un politist, Florin, fostul ginere al lui Spataru, care mi-a spus sa arunc hartiile in strada".

Politistul cu pricina nu este altcineva decat subinspectorul Florin Panescu de la UM 0962 Timisoara. Nu se stie de ce ofiterul de informatii nu a exploatat „pontul", conform procedurilor standard.

Seful lui Panescu, controversatul comisar-sef Vasile Staicu, a evitat sa spuna daca a fost informat de aceasta situatie, dar a declarat: „Ofiterul este in concediu. Isi pregateste nunta. Nu stiu despre alte chestiuni".

De altfel, anchetatorii de la Bucuresti au evitat sa-i foloseasca pe cei de la „doi s-un sfert"-ul local, deoarece exista indicii temeinice ca sefi ai structurilor informative si operative ale Politiei Timis au avut, prin intermediari, relatii cu Iskandarani, fapt pentru care nimeni de pe plan local n-a sesizat activitatile ilegale.

Procurorii au stabilit deja ca pentru transporturile de tigari contrafacute care au ajuns in Serbia, dar si in Europa de Vest, reteaua a beneficiat de sprijinul vamesilor din Timisoara si din celelalte puncte vamale din Timis, cercetarile continuand in acest sens.

De altfel, dupa arestarile de la Lugoj, s-au inregistrat primele concedii ale unor sefi din directia regionala vamala.

Surse bine informate din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au declarat pentru ziarul „Gandul" ca anchetatorii romani sunt sprijiniti de serviciile secrete americane, pe secventele privind circuitele financiare, verificandu-se inclusiv posibilitatea ca o parte din banii obtinuti din contrabanda cu tigari in

zonele de conflict (Irak, Afganistan) sa fi fost folositi pentru finantarea unor celule teroriste.

Dragos BOTA, Violeta FOTACHE