Eradicarea culturilor afgane de mac este impiedicata chiar de presedintele Hamid Karzai, arata un raport secret al SUA, obtinut de cotidianul „The New York Times".

„The New York Times" citeaza o telegrama trimisa la 13 mai de ambasada americana din Kabul secretarului de Stat Condoleezza Rice, in care se spune ca presedintele afgan Hamid Karzai, „desi este perfect la curent cu dificultatile in aplicarea programului de eradicare a culturilor de mac, s-a aratat reticent in a-l sustine clar, inclusiv in propria sa provincie, Kandahar".

Documentul mentioneaza ca responsabilii provinciilor afgane si localnicii impiedica distrugerea culturilor de mac, iar conducerea centrala, inclusiv presedintele, fac prea putin pentru a inlatura aceasta rezistenta. Acelasi raport acuza Marea Britanie, tara care asigura asistenta politiei antidrog afgane, ca este si ea responsabila de esecul aplicarii programului.

Departamentul de Stat de la Washingon ii ia apararea lui Karzai, subliniind ca eforturile de eradicare a productiei de mac au fost ingreunate de conditiile meteorologice nefavorabile si de problemele logistice, precum si de rezistenta politica. Hamid Karzai se afla in aceste zile in SUA si urmeaza sa se intilneasca astazi cu presedintele George W. Bush.

Liderul de la Kabul intentioneaza sa ceara predarea tuturor prizonierilor afgani aflati in custodia trupelor americane si cedarea controlului asupra operatiunilor militare ale SUA din Afganistan.

Simbata, Karzai s-a declarat socat de publicarea unor dezvaluiri privind moartea a doi detinuti intr-o inchisoare afgana, in decembrie 2002, in urma abuzurilor la care au fost supusi din partea militarilor SUA. Decesul celor doi prizonieri si torturarea altora au fost consemnate intr-un raport al armatei americane, in urma unei anchete interne.