Presedintele Ligii de prietenie irakiano-romane, Mohammed Shamil, ne-a facut ieri o serie de dezvaluiri despre eliberarea celor trei jurnalisti impreuna cu insotitorul lor Mohamad Munaf.

Jurnalistii ar fi liberi de sambata, in urma unei presiuni fantastice facute de autoritatile irakiene si soldata cu 88 de arestati. "42 dintre acestia erau implicati in rapire. S-a stiut cine este seful bandei de rapitori, cine e mama lui, cine e nevasta lui. A fost forta si iar forta, o presiune fantastica a Politiei irakiene. Rapitorii au ajuns la un drum inchis. Dupa patru zile au cedat.

Nu s-a dat nici un ban", afirma Shamil. El spune ca gruparea care a revendicat rapirea, care s-a prezentat drept Mu’ad bin Jebel, este de fapt una fantoma, cu un nume inventat. "Acesta este un nume de credincios, prieten cu profetul nostru Mohammed. Cei care i-au rapit sunt de fapt niste derbedei, niste golani", afirma acesta.

IN IRAK E JALE. Un lucru interesant insa: Shamil spune ca rapitorii care s-au identificat cu numele acestei grupari nu sunt straini de faza initiala a rapirii jurnalistilor de la Prima TV si Romania libera. "Ce au zis ei? Ca stau 4-5 zile, primesc patru milioane (n.r. – banii pe care Omar Hayssam i-a vehiculat ca revendicare in prima zi de la aflarea rapirii) si gata.

Au filmat o caseta cand au ajuns si gata. Cei de acum sunt aceiasi cu cei de atunci, de la inceput, numai ca s-au mai inmultit. La noi in Irak e jale: curge saliva si dupa 10.000 de dolari", sugereaza Shamil tenebroasa afacere a rapirii initiale.

El a refuzat sa faca alte declaratii pana cand nu se stie sigur ca jurnalistii sunt pe pamant romanesc, amintind ce s-a intamplat cu ziarista italiana Giuliana Sgrena. Ceea ce da de inteles ca la ora la care noi am vorbit cu acesta, ieri dupa-amiaza, jurnalistii se aflau inca in Bagdad. Si inca un avertisment: "sa nu mai calce nimeni sa vina incoace alta data."

NEGOCIATOR. Mohammed Shamil este presedintele Asociatiei de prietenie romano-irakiene si a fost unul dintre participantii la intalnirea ambasadorului Mihai Stuparu cu clericii suniti, carora le-a cerut interventia pentru eliberarea ostaticilor romani.