Luminita Anghel si Sistem s-au clasat pe locul 3 in finala Eurovision 2005, desfasurata sambata seara la Kiev. Concursul a fost castigat de reprezentantii Greciei. Republica Moldova, reprezentata de trupa Zdob si Zdub, calificata de asemenea in finala, cu piesa "Boonika bate doba", a terminat concursul pe locul 6.

  • Amanunte privind clasamentul final


    Luminita Anghel a urcat Romania pe locul III la Eurovision

    Am fost mai aproape ca oricand de castigarea trofeului Eurovision, dar, in final, ne-am clasat pe locul al treilea, performanta care ne asigura participarea directa la finala concursului de anul viitor.

    Romanii din Spania, Portugalia si Israel au dus si ei greul intrecerii, aruncandu-se pe telefoane si votand cu mai multe maini piesa "Let Me Try", interpretata de Luminita Anghel si Sistem.

    N-au mai trimis bani prin curierat rapid, ci puncte, cate 12 de fiecare, catre tara de care le era dor. Natiunea vecina si prietena, Ungaria, ne-a acordat 10 puncte, in timp ce de la fratii nostri de peste Prut nu ne-am ales decat cu 7 puncte, grosul admiratiei lor ducandu-se spre Ucraina, Rusia si Letonia.

    S-a pus in miscare si la aceasta editie tavalugul unui sistem de vot alimentat de filiatii politice si etnice, care nu a lasat prea mult spatiu de respiratie pentru valoare. Belarus a dat punctaj maxim Rusiei, Norvegia a fost votata pe prima pozitie de Danemarca, Islanda si Finlanda, Croatia a primit maximum de la Bosnia-Hertegovina si Slovenia.

    Ce ne-a intristat cel mai tare a fost "tradarea" culturala a Republicii Moldova, care si-a irosit punctele pe cantecele neconvingatoare ale Rusiei si Belarusului, dezamagind peste 1.300.000 de telespectatori din Romania, care au urmarit finala pe TVR1. Unii dintre ei si-au incarcat voluntar facturile telefonice, acordand 12 puncte Moldovei, care a terminat concursul pe locul al saselea.

    Cu toate acestea, Romania atinge o performanta importanta. Locul trei reprezinta cea mai buna clasare din istoria participarii noastre la Eurovision. Castigatoarea actualei editii este Grecia, a carei piesa, "Number One", a adunat 230 de puncte, devansand Malta, ocupanta locului al doilea.

    "Nu mi s-a parut ca Grecia a avut un show mai bun decat noi, dar a fost ajutata cu voturi de tarile din vecini, lucru care nu s-a intamplat si in cazul nostru. N-am primit nimic de la Rusia, iar de la Moldova nu ne-am ales decat cu sapte puncte, in timp ce noi le-am dat 12. Oricum, nu ne-a intristat prea mult acest lucru.

    Daca atat am putut sa strangem din partea lor, asta este!", ne-a declarat Ciprian Rogozan, membru al trupei Sistem. "Ma simt perfect. Romania ar fi trebuit sa fie pe primul loc, dar sunt fericita.

    Poate ca anul viitor va fi si mai bine. Sper ca romanii sa ne astepte acasa cu mandrie. Noi am dat tot ce am avut mai bun din noi", a declarat Luminita Anghel pentru Mediafax.

    Deja a inceput sa ploua cu propuneri de concerte in strainatate pentru Luminita si Sistem, care vor sa speculeze momentul si sa patrunda in topurile internationale. Cel mai bun rezultat romanesc la Eurovision fusese obtinut de Monica Anghel si Marcel Pavel - locul 9 in 2002.

    Celelalte cinci participari s-au soldat cu urmatoarele rezultate: Dan Bittman - locul 21 (1994), Malina Olinescu - locul 22 (1998), Taxi - locul 17 (2000), Nicola - locul 10 (2003) si Sanda Ladosi - locul 18 (2004).

    Dan BOICEA, Adevarul - 23 mai 2005