Gallup a realizat, intre 2003 si 2004, pentru International Republican Institute, un sondaj de opinie in Moldova, Georgia si Kazahstan, finantat de USAID. Cele mai noi date adaugate raportului despre Moldova au fost culese in noiembrie 2004.

Daca in celelalte doua tari cetatenii sunt destul de optimisti in legatura cu directia in care se indreapta tara lor, moldovenii de peste Prut sunt pesimisti, ei declarand in proportie de 61% ca Moldova se indreapta intr-o directie gresita. De asemenea, vecinii rasariteni sunt foarte nemultumiti de felul cum evolueaza democratia in tara lor.

Cei mai multi moldoveni (41%) considera ca problema slujbelor si a somajului este cea mai importanta cu care se confrunta tara, urmatoarele probleme ca importanta fiind considerate veniturile mici si saracia (26%), problemele economice in general (25%), coruptia (18%), migratia (13%), problema transnistreana (12%).

Intr-un top al temerilor moldovenilor conduce frica de saracie, impartasita de 34% dintre cetateni, urmata de teama de razboi (25%), somaj (13%), grija pentru viitorul copiilor si cea legata de situatia din Transnistria(7%).

Conditiile economice dificile ale republicii de dincolo de Prut se resimt si in atitudinea populatiei fata de emigratie. Daca 44% dintre locuitori aleg sa ramana in tara, 30% ar pleca la munca si s-ar intoarce, iar 25 de procente ar pleca definitiv.

Un capitol foarte interesant al studiului Gallup se refera la relatiile internationale ale Moldovei. Repondentilor li s-a cerut sa numeasca tarile pe care le considera a fi partenere si pe cele pe care le considera "amenintari".

Daca Rusia conduce atat in optiunile celor care o considera partenera (52%) cat si ale celor care o considera o amenintare (35%), poate parea surprinzatoare pozitia Romaniei intr-un asemenea context.

28% dintre moldoveni considrera Romania o partenera, in timp ce 26% o vad ca o amenintare, in conditiile in care cealalta vecina a Moldovei, Ucraina este perceputa ca o amenintare la adresa Moldovei de numai 16% dintre cetateni.

Sperantele celor mai multi cetateni ai Republicii Moldova se leaga de Uniunea Europeana. Jumatate dintre ei o percep ca o partenera, iar 77% dintre ei cred ca Moldova ar trebui sa adere la UE. UE se afla si in clasamentul increderii in institutii pe un loc fruntas, imediat dupa biserica ortodoxa rusa si inaintea bisericii ortodoxe basarabene.

Cetatenii moldoveni au fost intrebati cine este cel mai potrivit sa fie erou national in aceste momente. Stefan cel Mare a fost preferat de 38% dintre repondenti, urmat de Vlad Tepes (11%) si, cu cate trei procente, Dimitrie Cantemir, Mircea cel Batran si... Stalin.

Moldovenii se pronunta in cea mai mare parte pentru o Moldova centralizata si fara regiuni autonome, o Transnistrie lipsita de autonomie, pentru negocieri in incercarea de a rezolva criza transnistreana. De asemenea, cei mai multi cred ca prezenta trupelor rusesti in Transnistria are o influenta negativa asupra stabilitatii si independentei Moldovei.

Sursa: Gallup Europe