Bank Austria Creditanstalt a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca a ajuns la un acord preliminar cu omul de afaceri Ion Tiriac privind fuziunea filialei BA-CA din Romania, HVB Bank, cu Banca Comerciala Ion Tiriac, operatiune in urma careia va rezulta o institutie bancara cu o cota de piata de 7,5%.

Potrivit unui comunicat al bancii austriece, noua institutie se va numi HVB Tiriac si va ocupa locul al patrulea pe piata romaneasca, cu o retea de 72 de unitati si circa 720.000 de clienti. BA-CA va detine peste 50% din actiunile institutiei rezultate in urma fuziunii.

„Aceasta decizie ne ofera un avantaj important in raport cu competitorii nostri directi", a declarat presedintele BA-CA, Erich Hampel. La randul sau, omul de afaceri Ion Tiriac spune ca „cele doua banci se potrivesc perfect.

Prin acesta fuziune, vom putea beneficia in continuare de dezvoltarea dinamica a pietei financiare romanesti". „Am fost retinut in privinta vanzarii Bancii Tiriac, dar sunt incantat de solutia fuziunii cu HVB Bank", a adaugat Tiriac.

Operatiunea este preconizata a se finaliza pana la sfarsitul acestui an, dupa obtinerea autorizatiilor de la institutiile de supraveghere.

Bank Austria a mentionat ca unul dintre obiectivele pentru viitor este majorarea cotei din piata bancara romaneasca la peste 10%, in conditiile in care cele doua banci sunt profitabile, iar fuziunea va crea o institutie mai puternica.

Potrivit unor surse din piata, omul de afaceri Ion Tiriac a primit mai multe oferte pentru banca pe care o detine, printre grupurile interesate numarandu-se BNP Paribas, HVB, Societe Generale, Banca Nationala a Greciei, Dezia-Belgia, Erste Bank, OTP si Bayerische Landesbank.

HVB Bank Romania este membra a grupului german HVB, una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa si succesorul Bank Austria Creditanstalt, prezenta in Romania din septembrie 1998.

Banca Tiriac avea, la sfarsitul anului trecut, active de 620 de milioane de euro, situandu-se pe locul 11 in clasament, in timp ce HVB Bank isi majorase activele la peste un miliard de euro, ocupand pozitia a saptea.

Banca Tiriac a obtinut in 2004 un profit net de 17 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2003, in timp ce profitul net al HVB a fost de peste 20 de milioane de euro.