Cocotat printr-o procedura stupida in functia de director al Institutului de Cercetari pentru Fibre Sintetice (ICFS), pe schema algoritmului politic, un inginer de foraj i-a naucit pe angajatii institutiei cu propunerile de redresare a activitatii.

Ca sa faca rost de bani, omul recomandat de Prefectura Neamt pentru a ocupa functia de director al institutului s-a gandit ca ar fi mai bine sa inchirieze unele spatii ale unitatii pentru organizarea de jocuri de tip "paint ball" sau fotbal, dezafectarea unor utilaje pentru vanzarea ca fier vechi, argintarea unor odoare bisericesti si alte cateva nazdravanii care, daca n-ar contura in tragic

soarta societatii, ar putea starni buna dispozitie a interlocutorilor.

Cum a ajuns un astfel de personaj in fotoliul de director? Printr-o schema pe cat de simpla, pe atat de nociva pentru mersul economiei in general: algoritmul politic.

Omul, membru al Partidului Democrat, a fost propus, la solicitarea AVAS, de Prefectura Neamt! Mai precis, propunerea a plecat catre sediul AVAS de la numarul de fax 0233/215.599, unde cine credeti ca raspunde? Un subprefect: Vasile Sendrea, membru PD.

Prefectul judetului, Toader Mocanu, este membru PNL, asa ca e simplu de imaginat filiera pe care partidul si-a trimis oamenii sa dirijeze economia. Cine este noul director al Institutului de Cercetari pentru Fibre Sintetice din Savinesti?

Domnul Marin Ene, absolvent al Institutului de Petrol si Gaze din Ploiesti, care, dupa ce a lucrat la cateva schele de foraj din Targu-Carbunesti (Gorj), Zemes (Bacau), Craiova (Dolj) si iar Zemes, a abandonat meseria si a devenit con-sultant de marketing la SC Ideea Nova Consulting SRL, in domeniul lemnului si materialelor de constructii, pana in 2001.

De atunci, asa cum recunoaste si noul director, in cartea sa de munca este o pauza care poate ascunde multe mistere. Cert este ca nimeni de la AVAS nu a stat sa verifice abilitatile candidatului propus de prefectura, altfel ar fi cazut probabil pe ganduri.

Legea e perfectibila

Si modul in care s-a facut schimbarea a fost ciudat: functia era ocupata de un director care avea un contract de performanta valabil pana pe 13 august 2005. Dar la ultima sedinta AGA lucrurile s-au precipitat. In loc de trei membri in Consiliul de Administratie al societatii au fost numiti cinci.

Fostul director vorbeste chiar despre nerespectarea legii, motiv pentru care a contestat intreaga procedura in justitie.

"In statutul societatii scrie foarte clar: Consiliul de Administratie este format din trei membri. Modificarea statutului in conformitate cu Legea 31 are loc in baza unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA). Pentru a avea loc adunarea, trebuie facut un convocator, cu enuntul exact al modificarilor statutului", spune Ion Apetrei, directorul pus pe faras.

"Legea spune ca, dupa aceea, daca AGEA aproba trecerea de la trei la cinci membri in CA, se convoaca o alta AGA ordinara, care sa numeasca acei cinci membri. Asta nu s-a intamplat", sustine Apetrei.

"Ei au numit cinci membri, ilegal, in adunarea de bilant. Si am contestat asta in justitie. Am instiintat Oficiul Registrului Comertului, ca sa nu permita inregistrarea noului Consiliu, pentru ca este in litigiu in doua dosare la Tribunalul Neamt", precizeaza fostul director, care a ramas in functie pana la solutionarea cazului.

"Exista o contestatie pe rol", admite Marius Ene, cel desemnat de Prefectura Neamt sa-l inlocuiasca pe Ion Apetrei.

"Am depus si eu o intampinare la acea contestatie. SIF-ul, care este unul dintre actionari, a trimis la un moment dat o hartie prin care spunea ca va trece la votul cumulativ. Dupa ce AVAS a primit hartia de la SIF, a hotarat sa treaca pe cinci membri", mentioneaza Marius Ene.

Asa sa fie? "Nicidecum. Noi am facut procesul-verbal al adunarii, unde atat reprezentantii SIF, cat si ai micilor actionari au fost impotriva, dupa ce i-am atentionat", spune, in replica, Ion Apetrei.

Doar AVAS stie de ce schimba directorii

Principalul actionar la ICFS SA Savinesti este AVAS, care detine 70% din pachetul total; SIF Moldova are 24,6% din actiuni, iar prin programul de privatizare in masa 5,4% din titlurile societatii s-au dus catre mici actionari.

Urmas al fostului Centru de Cercetari pentru Fibre Chimice Savinesti, institutul are un capital social de 4.789.300 mii lei, impartit in 191.572 actiuni cu valoare nominala de 25.000 de lei/actiune, aflate in posesia a 261 de actionari.

Principalul obiect de activitate este cercetarea-dezvoltarea in stiinte fizice si naturale (cod CAEN 7310), institutul avand experienta in acest domeniu de peste 30 de ani.

Colectivul de cercetare de aici detine o zestre stiintifica de circa 250 de lucrari de cercetare, 60 de brevete de inventii pentru produse si tehnologii si 14 marci de produse. In acest moment, institutul este unicul producator roman al unor tipuri de poliamida, copoliamide, anumite compozite polimerice si materiale ignifuge non-azbest.

In urma cu aproape o luna, actionarii au aprobat inchiderea exercitiului financiar pentru anul 2004 cu profit. In acest caz, de ce a fost nevoie de schimbarea managerului?

"Pentru mine a fost o mare surpriza ca nu am fost nominalizat de Prefectura Iasi. Eu nu fac politica. Pregatisem programul pe 2005, l-am comunicat AVAS-ului, m-am prezentat si am semnat procesul-verbal de negociere ce urma sa fie aprobat in AGA, in baza unui contract de performanta.

Contractul meu era incheiat din 2001 si in fiecare an se prelungea conform unei clauze", ne-a declarat Ion Apetrei.

"Tot timpul am avut rezultate bune, din 2001 incoace am avut profit. Este unitate de cercetare, greu poti face profit astazi fara finantare, piata merge greu, dar ne-am straduit. Pe platforma Savinesti nimic nu mai merge, noi am supravietuit, un grup de oameni care si-a vazut de treaba", spune directorul demis.

"A aparut pur si simplu revocarea directorului ca urmare a incetarii contractului de performanta, pe considerente pe care le stie numai AVAS", conchide Ion Apetrei. Din momentul in care a fost eliberat din functie nu s-a mai tinut nici o sedinta a Consiliului de Administratie si nu s-a schimbat nici o strategie.

„Un ban cash, repede"

Ce planuri are noul director, membru PD, propus de prefectura? "In principiu, trebuie sa adunam datoriile toate de dinainte, sa le aducem acasa", spune acesta. Care datorii? "Care le au beneficiarii nostri. Unii dintre ei au mai lesinat. Cum este Deltacar, cum sunt si altii mai mici", precizeaza Marius Ene.

Programe exista. "Am un program pe termen scurt si unul pe cercetare in continuare si unul pe termen lung", ne-a declarat noul director, scuzandu-se ca nu le poate detalia prin telefon. Nu le-a prezentat oamenilor propunerile de redresare pentru ca deocamdata exista un litigiu pe rol.

"Eu zic ca-i mai corect sa rezolvam intai problemele. Asa este firesc. Este pacat sa vorbim inainte. In general imi place sa comunic, dar in momentul acesta este mai bine sa comunice hartiile oficiale", afirma directorul. In opinia sa, faptul ca este membru de partid nu are nici o relevanta. "Eu nu mi-am depus nicaieri CV-ul", precizeaza acesta.

E adevarat ca a vorbit despre vanzarea fierului vechi din unitate, dar inainte sa ajunga acolo domnia sa "ei aveau un program prin care mai trimiteau la fier vechi diverse lucruri de care nu mai aveau nevoie. Mergem in continuare pe acest program, nu l-am adus eu, era dinainte", ne-a declarat Marius Ene.

Cum a fost discutia despre paintball? "Ei au niste terenuri, niste cladiri. Cu o parte din ele nu se mai poate face nimic. Pur si simplu trebuie daramate, au fost acolo diverse produse chimice care au atacat si zidarie si… sunt o gramada de fiare", spune noul director. "Stand de vorba cu oamenii pentru a vedea ce putem face, am zis: „Domnule, mie imi trebuie un ban cash repede".

Restul programelor sunt foarte bune, dar ele presupun niste timp, alte discutii. Si nici un program nu se face in trei secunde. Trebuie gasit produsul cu care firma noastra sa iasa pe piata. Ca se cheama serviciu, ca se cheama produs pur si simplu, trebuie sa aiba nevoie piata de el, altfel degeaba il facem", ne-a declarat Marius Ene.

Cercetand oportunitatile oferite de societate, a descoperit un teren pe care se putea juca fotbal in nocturna. "Am zis: «Domnule, uite, aveti un teren aici». Sunt o gramada de oameni care ar vrea sa joace fotbal in nocturna. Am dat cu paintball-ul un exemplu idiot", recunoaste directorul propus de prefectura.

"Nu fac din cercetare un paintball, asta-i o prostie. Mi-as fi dorit niste surse de a face bani, sa nu implice costuri si probleme mari, din care sa pot lua zilnic doua-trei sau 50 de milioane de lei", sustine acesta.

Nu are nimeni nici un program

Noul director recunoaste ca nu a mai fost angajat dupa 2001. Dar a lucrat pe cont propriu, precizeaza domnia sa. "Nu are ce sa-mi faca nimeni pentru ca nu am nimic-nimic de ascuns sau de pierdut", afirma Marius Ene. Pana se limpezesc apele, asteapta sa semneze contractul cu AVAS.

"Ei mi-au prezentat cam ce-si doresc ei, eu le-am prezentat cam ce as dori eu sa fac. Poate ne intelegem, ne si ajutam, ca si AVAS trebuie sa ma ajute pe mine ca actionar", este de parere noul manager al institutului de cercetare. Oricum, abia peste doua-trei saptamani se poate sta de vorba pe marginea unui program.

"Care trebuie cautat, ca nu are nimeni nici un program", recunoaste cinstit Ene.

"Toti asteapta sa vina. Ca principiu, eu am sa initiez acest program, impreuna cu oamenii de acolo. Ca mi se pare firesc sa colaboram la un lucru din care sa si castigam.

Ca asa… cu discutiile astea in care faceam-dregeam, aveam saci-saci de stiinta si nu am valoare… Eu nu am nimic impotriva stiintei, impotriva oamenilor, n-am nimic impotriva nimanui, dar totul trebuie sa se regaseasca in lei la sfarsit, iar in lei nu ne regasim.

Asta-i problema noastra, deocamdata. Eu sper s-o rezolv", a mai declarat directorul propus de prefectura si uns de AVAS.

Pana cand justitia se va pronunta, domnia sa ramane in carti pentru postul de director al institutului de cercetari din Savinesti. Ramane la AVAS pe mai departe si cel care i-a semnat numirea domnului Marius Ene pe baza unui CV saracacios, transmis din Prefectura Neamt, in data de 12 aprilie 2005, ora 9.31, de la numarul 0233/215.599.

Pentru a vedea pana unde merg mana in mana politica si economia, ar fi interesant de stiut: angajatul AVAS in ce partid o fi?