Presedintele Ligii de Prietenie Romano-Irakiana, Mohamed Shamil, sustine intr-un interviu acordat Antenei 1, ca cei trei jurnalisti au fost eliberati sambata, mentionand ca stia acest lucru, cu patru zile inainte ca ei sa fie eliberati. El a subliniat ca autoritatile romane nu au platit nici un leu pentru eliberarea jurnalistilor.

Mohamed Shamil a precizat ca eliberarea celor 4 ostatici s-a facut in forta, dupa ce mana dreapta a sefului rapitorilor a fost eliberat din puscarie. El a adaugat ca, in acest caz, au fost arestate 42 de persoane, in rapire fiind implicate si alte persoane care se afla, in prezent, in libertate.

Shamil sustine ca jurnalistii s-au aflat tot timpul in mainile unei singure grupari si se cunostea cine este seful bandei. Initial, reteaua a fost una mica, insa pe parcurs la ea au aderat si alti teroristi.

Clericul saudit Salman Al-Awdeh - despre care rapitorii sustin ca a influentat eliberarea ostaticilor - a declarat ca a adresat apelul pentru eliberarea jurnalistilor la cererea clericilor si comunitatii islamice din Romania si din Irak. El a adaugat ca nu ii cunoaste pe rapitori si nici nu a vorbit cu ei.