Un cosmar care a durat aproape doua luni a luat sfarsit. Ziaristii romani au ajuns teferi acasa. A fost o perioada in care am fost pusi la grea incercare noi, jurnalistii, autoritatile statului, opinia publica. Criza jurnalistilor ostatici a developat o Romanie care nu este pregatita sa treaca printr-un astfel de eveniment.

Vom avea timp sa analizam in perioada urmatoare tot ceea ce s-a intamplat in legatura cu acest caz. Pana atunci insa, exista foarte multe intrebari la care asteptam raspunsuri. Cred ca cea mai importanta este intrebarea legata de cei care au pus la cale rapirea celor patru.

A fost ea pusa la cale de Omar Haysam, asa cum au acreditat autoritatile ideea? Aceasta-i intrebarea de la al carei raspuns pleaca descalcirea acestui dosar extrem de greu si complicat. In alta ordine de idei, eliberarea jurnalistilor reprezinta si cel mai important succes al presedintelui Traian Basescu de la instalarea sa la Cotroceni.

El este cel care si-a asumat toate riscurile pentru rezolvarea acestei crize de la bun inceput, ba chiar a avut o inversunare in a rezolva totul de unul singur, acoperit de celula de criza. A castigat cum la fel de bine putea sa piarda. Probabil ca-n zilele urmatoare o sa aflam mai multe despre rolul sau, despre contributia sa in eliberarea jurnalistilor.

Adevarul este ca presedintele Romaniei, Traian Basescu – ne-au aratat-o ultimii ani – este un om al crizelor, fie ca e vorba de crize generate de el, fie de altii. Cert este ca "linistea" nu este pe placul lui Traian Basescu, chiar as putea spune ca este dusmanul sau, asa cum si reciproca este valabila.

Cert este ca acesta a iesit invingator din toate crizele de care a avut parte, iar de la castigarea Primariei Capitalei de anul trecut pana-n zilele noastre i-au cam iesit toate. Zodia sa norocoasa a continuat, dar ea nu poate tine la nesfarsit.

Acest lucru il stie si Traian Basescu si, in perioada urmatoare, mai mult ca sigur, isi va folosi acest nou capital castigat in problemele aparute pe scena politica in ultima perioada: de la criza in care se afla relatia sa cu premierul Tariceanu pana la alegerile din Partidul Democrat. Vom trai si vom vedea.

Important este ca ziaristii romani s-au intors acasa si acest lucru ne-a impresionat pana la lacrimi…