Statele Unite intentioneaza sa-si retraga trupele din orasele irakiene si sa le regrupeze in patru mari baze din Irak, a dezvaluit cotidianul „The Washington Post", citind oficialitati militare americane din Bagdad. Planul prevede „construirea de cazarmi consolidate si foarte bine aparate in cele patru baze aeriene", scrie publicatia americana.

Comandamentul SUA va reamplasa in noile structuri efectivele aflate in momentul de fata in peste 100 de baze - dotate cu facilitati provizorii - care vor trece sub controlul fortelor irakiene de securitate. Ofiteri americani au declarat ca nu a fost stabilit inca un calendar al retragerii din bazele existente in prezent.

Ei au adaugat ca „modul de realizare al noilor structuri de aparare va conferi celor patru baze un caracter de permanenta", desi acest lucru nu inseamna ca „prezenta militara americana in Irak va fi permanenta".

Intre timp, aproape 300 de presupusi rebeli au fost capturati in noaptea de duminica spre luni, in cursul celei mai importante operatiuni militare comune irakiano-americane de pina acum. Operatiunea a avut loc in cartierul Abu Ghraib, din vestul capitalei irakiene.