Corabia PSD a intrat in deriva dupa congresul partidului. Capitanul Geoana vede dezertand nu numai mateloti, ci si o buna parte din ofiteri, respectiv membri cu functii importante in partid, mai ales parlamentari. Ca si cum certurile dintre "prostanacul" Geoana si "surmenatul" Iliescu nu ar fi fost de ajuns pentru a dezbina partidul si a duce la demisii, au intervenit si liberalii.

Desi au spus ca nu vor racola membri ai altor partide, asa cum a facut PSD cat a fost la putere, sefii PNL s-au razgandit. Ca sa discrediteze principalul motiv invocat de Traian Basescu pentru alegeri anticipate, majoritatea parlamentara fragila, liberalii au sarit cu oferte imbietoare pe capul parlamentarilor PSD, zapacindu-i definitiv pe multi.

Ultima demisie, cea mai spectaculoasa deocamdata, este a fostului vicepremier Ioan Talpes.

Discutiile despre o potentiala scindare a PSD au inceput cu destul de mult timp inainte de congresul partidului.

In discursul sau de la congres, Ion Iliescu a subliniat foarte bine diferentele dintre cele doua curente principale din partid: unul conservator, care se bizuia pe priza la mase a fostului presedinte "sarac si cinstit", si curentul "tinerilor baroni", despre care Iliescu a spus ca sunt pusi pe inavutire, compromisi, rupti de baza populara a partidului.

Talpes: Iliescu e deosebit de sentimental

Dupa ce si-a dat demisia din toate functiile pe care le detinea in partid, fostul vicepremier Ioan Talpes, unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu, a anuntat ca demisioneaza si din PSD. El si-a motivat gestul ca fiind impus de modul in care colegii sai de partid se comporta "vizavi de situatia in care se afla presedintele Iliescu.

"Plecarea din partid a fost determinata de continuarea unui comportament vizavi de Ion Iliescu, pe care nu il pot defini, care iese de sub orice formula de intelegere pentru mine", a spus Talpes.

Vorbind despre starea fostului presedinte, ex-pesedistul a spus: "E greu sa spun asa ceva, categoric comportamentul unora dintre ei i-au creat situatii de-a dreptul insuportabile, iar daca Ion Iliescu are o slabiciune, aceea e cea a sentimentalismului. Un personaj ca domnia sa, care e deosebit de sentimental, categoric sufera in situatii de nedreptate".

Fostul vicepremier a declarat ca situatia sa la ora aceasta, din punct de vedere politic, este simpla. "Sunt independent, este o conditie in care m-am aflat toata viata", a spus el. Talpes nu a vrut sa dea nume atunci cand a fost intrebat daca vor urma si alte plecari din partid, dar a lasat sa se inteleaga ca nu va fi ultimul care se va retrage.

Neintelegeri "doctrinare"

Faptul ca Iliescu a pierdut sefia in favoarea lui Mircea Geoana i-a facut pe multi altii din vechea garda sa-si simta pozitiile in partid puse in pericol. De asemenea, si caderea lui Ion Iliescu la pat "de inima rea", si tratamentul indiferent aplicat de noua conducerea a PSD au contat foarte mult in a-i decide pe unii dintre ei sa paraseasca partidul.

Ei se tem ca, fara influenta fondatorului PSD, vor fi marginalizati iar formatiunea politica din care fac parte va intra in totalitate pe mainile aripii noi, ce ii vor schimba orientarea. La sedinta grupului parlamentar PSD din Camera deputatilor, de ieri, de exemplu, deputatul Traian Dobre si-a criticat colegii de partid.

"Am luat cuvantul si mi-am exprimat nemultumirile fata de activitatea din partid", ne-a declarat el, "nemultumiri care nu sunt de ordin personal. Dobre a amenintat cu demisia din partid, punand conditii "de natura doctrinara" pentru a ramane. In caz ca va demisiona, deputatul PSD se va indrepta, cel mai probabil, catre PNL, deoarece are o munca de "natura liberala" (economist).

Degringolada se intinde in teritoriu

Dezertarile nu se produc numai la centru. Fostul presedinte al PSD Arad, Dorel Popa, care a fost si primar al municipiului pana la alegerile din 2004, si-a dat, luni, demisia din partid. Popa a motivat ca este "nemultumit de modul de conducere al PSD Arad si de lipsa de comunicare a conducerii cu membrii partidului".

Saptamana trecuta, trei alesi ai PSD in Consiliul Local Municipal Arad si in Consiliul judetean, apropiati ai lui Popa, au fost exclusi din partid "pentru ca au provocat scandaluri in presa, care au daunat imaginii partidului".

Social-democratii vranceni par si ei tentati sa plece si sa treaca in barca democratilor. Senatorul PD Jan Vraciu a anuntat ca filiala Partidului Democrat este asaltata de cereri de inscriere venite din partea unor fosti membri ai PSD.

Dupa ce l-au primit in randurile lor pe fostul lider al PSD Odobesti, Florin Sandu Minea, liderii democrati spun ca analizeaza dosarele fiecarui fost membru PSD care cere sa adere la PD.