Comisia de Integritate Morala a PSD va verifica imprejurarile in care omul de afaceri Omar Hayssam a devenit membru de partid si relatiile pe care acesta le-a avut cu diversi lideri, a declarat ieri, Mircea Geoana. PSD incearca astfel sa dezamorseze bomba amorsata de presedintele Traian Basescu, care a anuntat ca peste doua saptamini va face publice detaliile referitoare la rapirea ziaristilor.

Cum e foarte posibil ca Basescu sa vorbeasca si despre implicarea lui Omar Hayssam in acest caz, partidul lui Geoana incearca sa-si ia toate masurile de precautie. "Arestarea lui Omar Hayssam este un subiect cu care PSD a fost cuplat in mod explicit de catre Administratia Prezidentiala.

Este obligatia presedintelui de a spune care a fost si daca a fost o asociere intre Hayssam si rapirea jurnalistilor", a spus Geoana. Potrivit declaratiilor generalul in rezerva Ion Pitulescu, fost sef al politiei romane in perioada 1995-1997, mafia araba din Romania are legaturi strinse cu PSD (fost PDSR) si in mod special cu Viorel Hrebenciuc.

"Omar Hayssam si ceilalti, erau foarte apropiati de PDSR (actualul PSD) si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kemal Kader (n.r.-consilierul lui Hrebenciuc)", a declarat Ion Pitulescu, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei". Hrebenciuc a negat orice acuzatie pe aceasta tema.

Un alt prieten al lui Hrebenciuc este omul de afaceri Fathi Taher, cel mai bogat arab din Romania.

Omar Hayssam a devenit membru simpatizant al PDSR (actual PSD) in 1994. In 2004, el a fost la un pas de a fi inclus pe listele partidului pentru parlament sustinind campania PSD cu 560 de milioane de lei. Dupa arestare, Hayssam a fost exclus din organizatia PSD Bucuresti. Hayssam l-a insotit pe Ion Iliescu in citeva calatorii importante.