PSD se pregateste de riposta la acuzatiile concrete sau voalate care i-au fost aduse pe parcursul crizei ostaticilor, care indicau in partid posibilitatea unor legaturi nu doar mafiotice, dar care au legatura si cu incalcarea sigurantei nationale.

Oamenii care au avut legaturi cu Omar Hayssam, membru PSD pana in momentul arestarii si apropiat al senatorului PSD Ion Vasile, vor fi supusi unei cercetari de partid. Asta in timp ce autoritatile anuntasera in timpul crizei ca Hayssam are legaturi de afaceri si protectori in randul PSD.

Tot ieri, in premiera, PSD a sugerat ca se indoieste de prestatia serviciilor secrete romanesti in gestionarea crizei, tocmai acele institutii care au colaborat cu autoritatile in adunarea de informatii si probe care sa lamureasca cat scenariu si cata realitate s-au consumat in rapirea celor trei ziaristi.

Sefii celor doua principale servicii secrete sunt oameni numiti de PSD, apropiati ai lui Ion Iliescu. Este vorba despre Radu Timofte si Gheorghe Fulga. Demersul PSD a capatat voce prin presedintele formatiunii, Mircea Geoana.

Daca exista ramificatii in partid in legatura cu acuzatiile aduse lui Hayssam, vom fi extrem de severi in a pedepsi", a spus ieri, Mircea Geoana. El a sesizat Comisia de arbitraj si integritate morala sa analizeze cum a intrat Hayssam in partid si ce realtii a avut cu alti membri.

Geoana a recunoscut ca subiectul este delicat pentru PSD, dar, in ciuda acestui fapt, el a transmis dorinta conducerii PSD de a analiza consecintele prezentei lui Hayssam la PSD.

Pe de alta parte, Geoana a spus ca e treaba presedintelui sa precizeze daca a fost o legatura intre Hayssam si rapirea jurnalistilor, cata vreme Administratia Prezidentiala este cea care a facut legatura explicita intre omul de afaceri sirian si criza ostaticilor.

In acest fel, presedintele partidului spera sa evite apropierea facuta intre PSD si rapirea celor trei ostatici, scenariu pe care Geoana l-a catalogat drept „o incercare de impingere a partidului intr-o chestiune politica si o lovitura prin ricoseu asupra PSD".

Tot Geoana a solicitat Guvernului si Presedintiei un raport despre felul cum a fost gestionata criza ostaticilor, cu minusurile si plusurile de rigoare.

Geoana a vorbit de autoevaluarea institutiilor statului implicate in gestionarea situatiei jurnalistilor si a spus ca este de asteptat ca in Parlament sa fie prezentat un raport asupra modului in care serviciile secrete ii protejeaza pe cetatenii romani aflati in strainatate, dar si manierea in care se pregatesc pentru situatii similare din viitor.

Geoana nu a oferit detalii despre evaluarea pe care PSD a facut-o acestor servicii. Subtextul critic al declaratiilor liderului PSD ar constitui o premiera pentru PSD, care in raport cu actuala conducere de la SIE si SRI a avut o atitudine, pana acum, de sustinere. Ambii directori, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, au fost numiti de Ion Iliescu.

Ambii au fost felicitati de actualul presedinte, Traian Basescu, pentru prestatia din timpul crizei ostaticilor. Or, cele doua institutii sunt cele care au adunat informatii si probe care au condus spre veriga Hayssam si, de aici, asocierea cu PSD.

Atacul lui Geoana impotriva prietenilor din PSD ai lui Omar Hayssam l-ar putea viza pe Ion Iliescu, stiut fiind faptul ca Hayssam a participat de mai multe ori la delegatiile prezidentiale. De asemenea, pretextul curatarii partidului ar putea lovi in organizatia PSD Bucuresti, acolo unde actualul presedinte PSD are socoteli mai vechi de incheiat.

Surse din PSD Bucuresti spun insa ca Hayssam a fost inscris in PSD de la centrul partidului si Geoana a pornit o vanatoare de vrajitoare, care se va intoarce impotriva lui, pentru ca apropiatii lui Hayssam sunt chiar cei din imediata apropiere a lui Geoana.

Mircea Geoana ar putea tinti, pe de alta parte, prin subiectul Hayssam chiar pe actualul presedinte executiv al partidului, Adrian Nastase, si pe cativa dintre apropiatii acestuia, care nu au fost straini de afacerile lui Hayssam.

Ce e sigur e faptul ca Hayssam a fost scos in fata in organizatia PSD Bucuresti, in timpul in care Mircea Ursache i-a luat locul lui Dan Ioan Popescu, dupa alegerile locale din 2004. Hayssam a ajuns astfel un donator generos al partidului, fiind aproape de a fi inscris pe listele pentru alegeri preliminare din partid in vederea obtinerii unui loc pe listele PSD pentru Parlament.

Mircea Ursache nu a putut fi insa gasit pentru a preciza relatiile sale cu Hayssam. In momentul in care a izbucnit cazul Hayssam, Dan Ioan Popescu a recunoscut ca sirianul era membru in organizatia PSD la sectorul I si a declarat ca i-a returnat acestuia banii donati partidului, care depaseau limita legala.

Hayssam a fost apoi exclus din PSD si o pleiada de membri importanti de partid au incercat sa spuna presei ca nu l-au cunoscut pe Hayssam si ca nu stiu cum a ajuns acesta membru de partid si calator cu aeronava prezidentiala. Printre cei care si-au amintit de compania lui Hayssam a fost insa Ioan Talpes, care l-a acuzat pe D.I. Popescu de a-l fi adus in alaiul prezidential.

Dar si Talpes a fost acuzat ca s-ar fi aflat intre protectorii lui Hayssam.