De cel putin o luna de zile Codrut Seres se gandeste sa aduca management strain la companiile energetice romanesti. Prima miscare a facut-o in momentul in care a anuntat ca intentioneaza sa aduca management american la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

"Am primit propunerea din partea Washington Group de a prelua sub contract de management conducerea SNLO", a declarat ministrul Seres in timpul vizitei in SUA de saptamana trecuta. Vestea nu a fost bine primita de conducerea SNLO. Directorul general al companiei, Tiberiu Trote, se preface ca nici nu a auzit o asemenea aberatie: "SNLO are alte probleme.

Producem pe stoc, deoarece ne-a scazut cererea de lignit cu 20%, din cauza cresterii producerii pe energie hidro". Liderul sindical al minerilor din SNLO, Viorel Temelescu, considera ca nu ar avea nimic impotriva managementului strain. Singura conditie ar fi ca acesta sa fie ales prin licitatie internationala, nu printr-o propunere directa din partea unei companii.

"Cred ca ajung scandalurile legate de contractul Bechtel sau EADS, incheiate de Guvern fara licitatie. Pentru managementul de la SNLO sunt foarte buni si nemtii, de exemplu, cu care avem relatii contractuale corecte. Deci, vrem management strain, dar numai cu licitatie si cei care castiga sa cumpere si active", declara Temelescu.