Saptamana aceasta va aparea prima oferta de creditare ipotecara pe 30 de ani, in conditiile in care, in prezent, termenul maxim este de 25 de ani. Conform sursei din piata, "asigurarea finantarii pe termen lung ramane in continuare principala problema in finantarea ipotecara".

Cererea tot mai mare de locuinte si tendinta evidenta de modernizare a celor existente ne intareste convingerea ca si economisirea si creditarea in sistem colectiv va fi din ce in ce mai apreciata. "Cifrele de pana acum arata ca peste 80% din contractele incheiate cu clientii nostri sunt pentru sume intre 50 si 300 milioane lei.

Primele credite vor fi acordate cel mai probabil incepand cu sfarsitul acestui an sau poate cel mai tarziu la inceputul anului viitor", declara pentru Adevarul, Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, deocamdata cu o oferta singulara pe piata.

In primul trimestru din acest an s-a inregistrat o crestere de aproximativ 40% a pietei creditului ipotecar, comparativ cu aceeasi perioada din 2003. Creditul ipotecar rezidential a ajuns la 1,2 miliarde de dolari, adica aproximativ 1,6% din PIB. De mentionat ca, in tarile dezvoltate, acesta reprezinta cam 44-45% din PIB, iar in statele abia intrate in UE aproximativ 10%.

Bine reprezentat in general in piata este si creditul ipotecar comercial destinat cu precadere constructiei de birouri, cu o pondere de 2,5% in total credite si care se acorda pe un termen ceva mai scurt, de maximum 10 ani. La ora actuala, cam 10% din creditul ipotecar este acordat in lei, iar restul in valuta.

Inflatia inca mare, lipsa de predictibilitate pe termen lung in ceea ce priveste veniturile viitoare conduc la preferinta romanilor pentru creditul ipotecar in euro si dolari, pentru care dobanda este de 8-9% pe an, la care se adauga asigurarea asupra imobilului si asigurarea de viata, precum si costul raportului de evaluare, in cazul unei locuinte deja construite, care variaza intre 80 si 200

euro. Sunt si banci care, spre a contracara concurenta, vin cu asigurarea de viata sau cu o perioada de gratie de 12 luni la returnarea creditului drept bonus. La inceputul lunii viitoare se asteapta sa fie aprobat pachetul legislativ privind creditul ipotecar, prevazut sa apara inca de acum un an.

Initiatorii acestuia doresc sa vina cu o serie de clarificari la Legea creditului ipotecar, intre care aducerea in garantie a imobilului ce urmeaza a fi construit, precum si modul de cesionare a asigurarii pe imobil.

Legea obligatiunilor ipotecare va permite structurarea obligatiunilor garantate cu ipoteci, demers legislativ in premiera la fel cu legea securitizarii creantelor, in baza careia creantele ipotecare se vor putea vinde pe piata de capital. Din acelasi pachet face parte si Legea bancilor specializate de credit ipotecar.