Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut ieri consilierilor economici ai Romaniei in strainatate sa renunte la atributiile de simpli observatori si sa sprijine mai eficient firmele autohtone care vor sa investeasca in alte tari. Cei 104 consilieri economici au fost chemati zilele acestea in tara pentru o analiza a activitatii si pentru eventuale schimbari.

Autoritatile de la Bucuresti s-au declarat nemultumite de activitatea misiunilor economice in strainatate. Consilierul prezidential Theodor Stolojan le-a cerut, de exemplu, consilierilor sa nu mai trimita potentialii investitori straini in Romania in audienta la Cotroceni sau la Palatul Victoria.

"Fac apel ca in tarile unde lucrati sa nu mai indemnati firmele private straine care vor sa faca afaceri la noi sa vina in audienta la presedintele tarii sau la primul-ministru. Daca au nevoie de aceasta audienta inseamna ca ceva nu este in regula in economia romaneasca, in conditiile in care avem institutii abilitate, cum este ARIS-ul", a spus Theodor Stolojan.

Ministrul economiei, Codrut Seres, a adaugat ca va analiza oportunitatea desfiintarii unor misiuni economice in mai multe state din America Latina sau din fostul spatiu sovietic, unde "activitatea comerciala este absolut nerelevanta, de citeva milioane de dolari". Ministrul a precizat ca deciziile vor fi luate doar dupa ce va analiza de ce a scazut activitatea comerciala a Romaniei in unele state.