Desi piata PC-urilor a crescut semnificativ in ultimii ani, Romania este considerata, in continuare, doar o piata de consum. Marii producatori nu deschid unitati de producere a componentelor de PC in Romania.

Daca prezenta lor in tarile asiatice, precum Taiwan sau China, a devenit ceva banal, surprinde faptul ca aceste componente se produc in tari in care forta de munca este mai scumpa decit la noi. Este cazul Irlandei sau al Marii Britanii.

Specialistii considera ca marile companii nu vin in Romania pentru ca lucratorii romani nu sint pregatiti sa foloseasca tehnologia uzitata pentru producerea pieselor de acest fel. De asemenea, le este teama ca ideile le vor fi furate deoarece drepturile de autor nu sint suficient protejate. Facilitatile fiscale i-ar stimula. S-a dezvoltat insa semnificativ asamblarea de PC-uri.

In ultimul an, au fost asamblate in Romania peste 100.000 de unitati.

Piata romaneasca este atractiva, din punctul de vedere al consumului, pentru companiile care produc componente de calculatoare si aparatura electronica. Cu toate acestea, marile companii nu se inghesuie sa produca in Romania. Sint preferate tarile asiatice. S-a dezvoltat ramura asamblarii de sisteme.

Productia de componente de calculatoare este aproape necunoscuta in Romania. Slaba dotare tehnologica si lacunele din legislatia privind proprietatea intelectuala tin inca departe de Romania posibilii investitori interesati in dezvoltarea unor puncte de productie a unor componente pentru PC-uri sau pentru aparatura electronica.

Sint preferate tarile asiatice, unde pretul fortei de munca este mai mic, iar tehnologia permite producerea unor componente la standardele dorite. Specialistii apreciaza ca acordarea unor facilitati fiscale si garantarea protejarii drepturilor de proprietate intelectuala ar aduce un plus de siguranta pentru investitori.

Un lucru imbucurator este totusi ca s-a dezvoltat asamblarea sistemelor de catre producatori autohtoni care folosesc componente importate.

Peste 100.000 de calculatoare

Tot mai multe companii autohtone s-au lansat in asamblarea computerelor. „Anul trecut s-a depasit cifra de 100.000 de sisteme asamblate in Romania", spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii.

Specialistii spun ca este un avantaj pentru clienti deoarece au garantie pe sistem si sint siguri ca au componente de calitate. Pe de alta parte, faptul ca marile companii nu se inghesuie sa produca componente in Romania da de gindit.

„In Romania se asambleaza computere, dar termenul poate acoperi si «productia», fiind in fond vorba de o operatiune ce utilizeaza ca materii prime componentele IT si genereaza produse finite, functionale, performante si cu garantie", spune Ionut Paraschiv, PR manager Tornado Systems.

Conform acestuia, pretul final al configuratiei lansate pe piata include costurile de asamblare, garantie, instruire, si, dupa caz, software preinstalat si transport. Valoarea totala finala a acestor servicii reprezinta aproximativ 20-25% din valoarea componentelor, in functie de configuratii sau perioada de garantie. Restul vine din strainatate.

Fara productie

Productia de componente este inexistenta in prezent in Romania. Se apreciaza ca ar fi mai multi factori care nu fac din tara noastra o piata atractiva. Cel mai important ar fi lipsa tehnologiei necesara pentru producerea unor astfel de articole, dar si slaba pregatire a romanilor pentru a utiliza aceasta tehnologie. „In Asia au know-how si au cercetare.

Sint foarte avansati din acest punct de vedere si de aceea sint cautati", spune Valentin Negoita, presedintele APDETIC. Nu intimplator, majoritatea marilor producatori internationali au deschis fabrici in tarile asiatice. Taiwanul s-a impus pe piata si a atras firme de renume.

Conform unor studii recente, ocupa primul loc in lume la productia de notebook-uri, LCD-uri, echipamente LAN, semiconductori si PDA-uri. In ultimii ani s-a inregistrat o contraofensiva a Chinei, care este tot mai atractiva din cauza costurilor scazute cu forta de munca.

Furtul si banii

Un alt motiv pentru care Romania nu este o tara foarte cautata o reprezinta firava protectie a drepturilor de proprietate intelectuala. Acesta este probabil si motivul pentru care se produce in alte tari din Europa, unde costurile cu forta de munca sint mai mari decit ar fi in Romania. „In Marea Britanie sau Irlanda se produce chiar daca forta de munca este mai scumpa.

La noi nu vin pentru ca se tem ca li se fura ideile", mai spune Valentin Negoita. Se considera ca interesul posibililor investitori din acest domeniu va creste odata cu reducerea acestui fenomen.

Un alt mecanism prin care pot fi atrasi il reprezinta facilitatile fiscale. „In Irlanda se acorda si o exceptie de la plata impozitului pe profit", spune Valentin Negoita. Autoritatile spun ca si in Romania se aplica unele masuri de acest gen. „Pregatim o lege pentru stimularea investitiilor in domeniu", spune Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Optimism moderat

Parerile asupra evolutiei acestui fenomen sint impartite. „Nu au fost pina acum investitii majore, dar se anunta. Si-au anuntat multi intentia. Sint stimulati de perspectivele integrarii in Uniunea Europeana.

In zona de componente probabil nu vor aparea investitii spectaculoase, mai ales ca o parte dintre companiile taiwaneze au apelat la mutarea productiei hardware in China de-a lungul ultimilor ani", spune Catalin Patrasescu, analist IT. Oficialii considera ca productia de hardware nu este departe. „Sper ca in citiva ani sa se produca si hardware in Romania", spune Zsolt Nagy.

Pina atunci, trebuie rezolvate trei mari probleme: pregatirea fortei de munca, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si fiscalitatea.

S-au vindut 122.651 de computere

In primul trimestru in Romania s-au vindut, conform unui studiu IDC, 122.651 de computere. Valoarea totala a acestora se ridica la 94,8 milioane de dolari. Conform studiului, 85,2% dintre unitatile comercializate in acest interval de timp sint PC-uri, in vreme ce laptop-urile reprezinta 13,1%, iar serverele X86 1,7%.

Si intr-un clasament alcatuit in functie de valoarea unitatilor achizitionate pe primul loc se situeaza tot PC-urile, cu 65,5% din valoarea totala. Suma pentru care au fost cumparate notebook-urile reprezinta 25,7% din cele 94,8 milioane de dolari, iar serverele X86 au valorat 8,7% din aceasta suma.

Aproximativ 58,1% dintre unitati au fost cumparate de utilizatori finali si pentru afacerile mici, in vreme ce pentru afacerile de nivel mediu s-au cumparat 30,2% dintre acestea. Pentru institutiile din domeniul educational s-au achizitionat 5,3% dintre unitati in vreme ce pentru structuri guvernamentale procentul este de 2,3%.