Porsche Romania, importatorul marcilor Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda si Porsche, anunta vanzari record pentru noul Volkswagen Passat. Lansat in luna martie, modelul a fost vandut deja in peste 600 de unitati, pastrand traditia si devenind astfel cel mai vandut automobil din clasa.

"Initial, ne-am propus ca pana la sfarsitul anului sa vindem 2.500 de Volkswagen Passat, modele noi. Rezultatele din acest moment depasesc cu mult asteptarile. Avem inca o data dovada ca publicul roman cunoaste foarte bine acest model si ca a asteptat cu interes lansarea pe piata", spune Matei Albulescu, Brand Manager Volkswagen.

Declaratiile optimiste ale reprezentantului Porsche Romania se bazeaza pe o depasire cu 20% a vanzarilor estimate.

Statisticile APIA arata ca, de cand a fost lansat in Romania, modelul Passat s-a situat fara intrerupere pe primul loc in topul vanzarilor. Se pare ca aceasta traditie va fi continuata, noul Passat beneficiind de o serie de dotari optionale, incluse in premiera la acest model.

Printre acestea, frana electromecanica ce functioneaza prin simpla apasare a unui buton si sistemul de pornire/oprire activat printr-un modul de identificare.

Tot ca dotari optionale se regasesc, incepand cu acest model, farurile Bi-Xenon ce urmaresc traseul cu o schimbare a unghiului de pana la 15 grade.

Pentru prima data in istoria modelului Passat, Volkswagen ofera motoare FSI cu injectie directa omogena. Aceste propulsoare dezvolta 115 CP, 150 CP si 200 CP (Turbo FSI).

In ultimul trimestru din 2005 va fi disponibila si versiunea cea mai avansata, cu un motor de 3,2 litri V6-FSI si putere de 250 CP.

La varianta de baza este disponibil de asemenea si un propulsor economic de 1,6 litri, patru cilindri, care dezvolta 102 CP. O alta inovatie folosita in premiera la acest model sunt cele trei versiuni diesel TDI, ce ofera sistemul inovativ Piezo cu injector de inalta presiune.

Acestea dezvolta puteri de 105 CP, 140 CP, respectiv 170 CP (disponibil din octombrie 2005).

"Motorizarile diesel reprezinta 90% din totalul unitatilor vandute", spune Matei Albulescu. "Mai exact, in ordinea preferintelor cumparatorilor, se situeaza motoarele 2.0 TDI si 1,9 TDI, urmate la mare distanta de 2,0 si 1,6, ambele folosind tehnologia FSI. Tot ca o statistica interesanta ar fi si faptul ca 60% dintre cumparatori au achizitionat Passatul prin leasing".

Prima generatie a modelului Passat a fost construita la uzinele Volkswagen din Emden, in urma cu 32 de ani. Passat a devenit produsul grupului Volkswagen cu cel mai mare succes dupa Golf si Beetle.

Peste 13 milioane de vehicule au fost construite incepand din 1973, ceea ce inseamna ca in fiecare zi au fost livrate in medie 1.150 de modele Passat, timp de trei decenii.

Mai mult, anul trecut s-a ajuns ca in fiecare zi lucratoare sa fie livrate 2.700 de masini din acest model. Cele mai importante piete europene pentru Passat sunt Germania, Italia, Franta si Marea Britanie, in timp ce China si SUA sunt tarile cu cele mai mari vanzari din afara "batranului continent".