"Nu stiti ce sa faceti ca sa mai luati bani de la populatie. Luati de la parlamentari, senatori si deputati, de la afaceristii care trag tepe de miliarde de dolari, acolo cautati!", scrie, printre altele, Aurel I. din Bucuresti, in declaratia de venit global trimisa administratiei financiare la care este arondat.

Si nu este singurul! Trimiterea declaratiei de venit global prin posta a dat cetatenilor ocazia ca, pe langa actele depuse, sa aduca la cunostinta autoritatilor si nemultumirile lor. De exemplu, Elisabeta B.

a completat sarguincios fiecare rubrica a declaratiei de venit global cu expresii de genul: "Nu am firme", "Nu lucrez", "Nu am venit", "Nu am pacalit statul", "Nu am venituri din afara Romaniei, dar as fi fericita sa am", "Nu mai pot" etc. In aceeasi nota se afla si mentionarile facute de Tudorel P.: "Nu am nici un venit. Sunt amarat, vai de capul meu".

Mai bine ati ajuta-o pe mama care locuieste la aceeasi adresa cu mine si are o pensie de handicap. Nu are ajutor din partea nimanui si moare de foame. De ce nu o ajuta nimeni? Ministerul Solidaritatii Sociale de ce nu vine in sprijinul celor amarati?", scrie contribuabilul. Mult mai vehementa, poate si datorita varstei, este Roxana P.

care a primit, pentru a completa, o declaratie de venit global: "Sunt eleva (...) si am 17 ani jumatate. Ce venit vreti sa declar? Lucrati cu picioarele in loc de cap? Acesta era un subiect de jurnal, ar fi trebuit sa merg la tv sau la ziar sa vada lumea cum munciti", scrie eleva. Functionarii administratiilor financiare se confrunta des cu astfel de probleme.

Persoane care participa ca "aplaudaci" la emisiuni televizate gen "Teo", "Surprize, surprize", "Din dragoste" etc., chiar daca nu au venituri salariale, trebuie sa depuna declaratii de venit global pentru sumele de bani primite pentru figuratie.

Examenele si inundatiile, motive pentru intarzierea declaratiei ?

De la tonul furios al exemplelor de mai sus, trecem la nota temperata a cetatenilor care se adreseaza civilizat autoritatilor statului. "Sunt urmasa de veteran de razboi", scrie pe declaratia de venit global Dida P., pensionara-artista lirica, dupa cum se recomanda. "Am 83 de ani. Ocazional si foarte rar mai sunt invitata de onoare la cate un spectacol.

Alaturat va trimit adeverinta de la radio si televiziune". Nemultumirea doamnei provine din faptul ca i se percepe o cota din castiguri cu toate ca este urmasa de veteran de razboi. Legea o scuteste insa numai de la plata impozitului si a taxelor locale, nu si a impozitului pe venit. Plin de sensibilitate, Stan V.

gaseste de cuviinta sa trimita, pe langa declaratia de venit global, si doua felicitari functionarilor pentru ca " ati avut timp si rabdare sa cititi cele ce v-am scris". Exista si contribuabili care simt nevoia sa ofere explicatii suplimentare. Avocata Cornelia P.

motiveaza declararea unei sume foarte mici a veniturilor prin faptul ca "nu am profesat prea mult in 2004 pentru ca am avut de dat 2 masterate. Acum invat pentru a-mi da doctoratul in psihologie juridica". Daca o persoana cu pregatire in domeniul legislativ a considerat necesar sa se justifice, atunci trebuie sa-l intelegem si pe Giani Viorel T.

care scrie Fiscului: "Va aduc la cunostinta ca, fiind in exercitiul functiunii in aceste clipe cand Romania este sub ape si avem trei ziaristi rapiti in Irak, nu am avut timp sa depun declaratia de venituri pe anul 2004, pana astazi, 15 mai 2005".