Marti, in jurul orei 12, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca, incepand cu 1 iunie, se va elimina abonamentul la gaze, care intrase in vigoare acum doua luni. Reamintim ca acest abonament a suscitat controverse aprige, autoritatile sustinind ca este vorba despre o initiativa a fostului guvern.

"Fiecare va platit cat consuma. Nu vor mai exista nici subventii incrucisate asa cum se proceda pana acum. Din pacate, decizia de eliminare a abonamentului la gaze nu se poate aplica retroactiv, asa incat pe ultimile doua luni trebuie achitat abonamentu", a mai spus Tariceanu.

Premierul a mai spus ca abonamentul la gaze nu era prevazut in acordurile incheiate de Romania cu UE la capitolul "Energie".

Premierul a mai spus ca se cauta o solutie pentru ca cetatenii sa fie reprezentati la nivelul de conducere al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor, astfel incat sa ia parte la toate deciziile acestei institutii.

In ultima perioada, autoritatile au cautat mai multe solutii pentru rezolvarea acestei probleme. Luni, ministrul Economiei propusese mentinerea abonamentului si micsorarea cuantumului acestei taxe.

Analistii economici cred insa ca vom scoate in continuare bani din buzunar pentru abonament chiar daca acesta nu va aparea ca atare in facturi. George Vulcanescu apreciaza pentru radio National FM, ca privatizarea trebuie sa mearga inainte, Romania nu isi poate permite in acest moment sa abandoneze proiectul de liberalizare a pietei energetice.