„Nu sunt un tradator! Eu mi-am executat fisa postului!" Deputatul PSD din Botosani nu mai e la PSD! Un actor grabit cauta acum un alt decor. Si alti figuranti. Si alta recuzita. Deocamdata a gasit figurantii: isi negociaza intrarea in PNL. Scena politica e o scena si actorii sunt ei.

Iar noi suntem spectatorii care o data la patru ani ne luam bilet la spectacol constienti ca, fata de stagiunea lui Ceausescu, singura diferenta e ca acum nu ne mai pune nimeni sa aplaudam la sfarsit..

Reporter: De ce pleaca actorasul din PSD?

Mihai Malaimare: Acum, cum sa spun, m-ai luat foarte tare…

Rep.: Cu PSD-ul?

M.M.: Nu, cu „actorasul". Nu sint un actoras, sint un actor si inca unul important.

Rep.: Pleaca clovnul din PSD!

M.M.: Mi-ai administrat peiorativ aceasta eticheta, clovnul e expresia generozitatii. E maximul din ce poate sa insemne un actor.

Rep.: Aveti si nas mare, de la natura...

M.M.: In materie de politica mi l-am inrosit si mi l-am rotunjit... dar de ce pleaca actorul Malaimare din PSD? Pentru un amanunt, fiindca am putut sa depasim crize importante, dar aceea de la Botosani nu am putut s-o depasesc. Am fost injurat, balacarit.

Rep.: De mama?

M.M.: Nu ar fi indraznit, murea! Presedintele PSD Botosani si-a permis afirmatii peste care eu nu trec…

Rep.: Mai tari decit ale mele?

M.M.: Un pic mai tari… a comunicat ca Malaimare este un nimeni. Sigur, eu pot fi nimeni pentru el, un baiat oarecare ce este, dar pentru un lider de filiala care vorbeste de un deputat al sau, il place, nu-l place, cred ca altfel trebuie sa vorbeasca.

Injurat „de nimeni"

Rep.: V-a injurat „de nimeni"!

M.M.: Un nimeni m-a injurat de nimeni! Nu asta ar fi problema, fiindca rezolvam barbateste, chemam presa in piata si il bateam. Era cea mai frumoasa scena traita de presa de 15 ani incoace. Dar i-am chemat pe liderii PSD sa-si spuna cuvintul si nu si l-au spus. A sarit mitocanca din mine si a spus: „destul!".

Rep.: A explodat mamaliga la Malaimare!

M.M.: Da, dragul meu! As minti daca as spune ca Geoana si Nastase nu m-au sunat, dar am considerat ca nu sint in situatia de a amina decizia!

Clipe astrale

Rep.: Sinteti caraghios!

M.M.: E prima chestie caraghioasa pe care o traiesti? Dragul meu, clipele astrale ale omenirii par intotdeauna lucruri la indemina hazardului si marunte. O portita amarita a dus la caderea Constantinopolelui!

Rep. si M.M.: Ha-HA-HA-Ha-Ha-Ha-Ha-Ha!

Rep.: {i treceti tradator la PNL!

M.M.: Sigur, se vor gasi unii care sa-mi spuna si asta si au dreptate. Pe de alta parte, am si eu argumentele mele!

Rep.: Brusc le-ati gasit!

M.M.: Dar eu nu m-am decis la chestia asta cu un minut inainte de a veni tu! Sint un om care am mestecat, am rumegat!

Rep.: Rumegat inainte de a va injura ala?

M.M.: Nu! Nu! Daca unii vor sa traiasca cu ideea asta, sa fie fericiti cu ea! Nu are legatura cu mine si liberalii. Liberalii au vazut situatia si m-au intrebat daca nu as dori sa trec la ei. Am facut-o civilizat. Nu ascund insa faptul ca trecerea dintr-o barca in alta presupune sfirsitul carierei mele! |mi doresc un sfirsit de cariera cu oameni civilizati!

Tradator

Rep.: Tradatorii, si in teatrele absurde, de marioneta, sint tot tradatori!

M.M.: Eu nu sint un tradator! Eu mi-am executat fisa postului!

Rep.: Un fel de Canuta, om sucit!

M.M.: Daca vrei, dar eu am facut-o elegant! Eu am executat fisa postului cu dibacie si abnegatie… in perioada cind am fost seful comisiei de cultura, legi importante au trecut prin mina mea si nu m-a intrebat nimeni de sanatate, nu s-a intristat nimeni de munca mea! Dar asta e alta problema!

Rep.: Ignorat, parasit, frustrat!

M.M.: Oarecum ignorat!

Iliescu

Rep.: V-ati enervat si cu Iliescu?

M.M.: Nu stiu, dar Iliescu nu merita acest lucru, dar in buna parte si-a facut-o cu mina lui. Au fost semnale clare in legatura cu ce i se pregateste! Nu a vrut sa le asculte! A crezut foarte tare in voturile care le mai are. Numai ca voturile acelea nu erau in sala. Acolo ajunsesera oameni decisi sa-l rastoarne indiferent de discurs!

Rep.: Prea vechi?

M.M.: Nu, avea o singura sansa! Sa spuna: X, Y, Z, out!

Rep.: Nu a zis, X, Y, Z au ajuns in frunte! Bun, planuri de viitor?

M.M.: Am o premiera, am de serbat 15 ani de cind e „Masca"! Ma gindesc la Hamlet fara cuvinte! Cuvintele mint!

Rep.: Cum m-ati mintit pe mine… pot fi fericit ca mi-am umplut pagina de interviu cu dumneavoastra!

M.M.: Acum, daca eu as crede ca acest interviu va arata cum il vorbesc eu acum, ar insemna ca sint suficient de naiv!

Rep.: Ce credeti ca se va intimpla dupa ce voi inchide reportofonul?

M.M.: Vei face un interviu!

Rep. si M.M.: Ha-HA-HA-Ha-Ha-Ha-Ha-Ha!

Eminescu

M.M.: Lucrurile sint ciudate… eu am lucrat cu multi primari PSD si vom vedea cum vor reactiona in continuare! Eu am o statuie a lui Eminescu, pe care as fi vrut s-o plasez in satul Mihai Eminescu, descoperit de mine! Exista un sat, nu Ipotesti, ci unul botezat de Beniuc in ‘56 si unde, spun batrinii satului, Eminescu s-a plimbat cu fetele boierului Stamatopol.

Rep.: O prostie!

M.M.: Eminescologii asa cred, dar miturile nu sint prostii si acest sat se circumscrie ideii de mit. Am construit in acest sat gradina Eminescu, cu pomii si florile ce apar in poeziile lui Eminescu si vreau sa pun si statuia acolo. De ce nu ar fi o statuie de un metru optzeci intr-un sat de 11 oameni? 11 batrini! Pai, toti zic: ba, de ce sa ajuti 11 vai-de- capul-lor?

Rep.: Eminescu le-a jumulit pe fete!

M.M.: Cred ca a facut-o in stil eminescian! Cred, oricum, ca si pentru un om te poti zbate, darmite pentru 11.

Eugen Istodor