Ioan Talpes arunca scandalul Hayssam in curtea lui Ioan Rus, Ion Vasile contesta ancheta initiata de Comisia PSD asupra celor care au avut relatii cu Hayssam, Mircea Geoana si Cristian Diaconescu refuza sa mai vorbeasca, iar fostul ministru PSD al Privatizarii a disparut.

Ioan Talpes , fost senator PSD si fost consilier prezidential pe probleme de aparare al lui Ion Iliescu, a acuzat ieri Ministerul de Interne condus de Ioan Rus ca nu a furnizat Cotroceniului dovezi privind afacerile controversate ale lui Omar Hayssam. „Eu l-am vazut pe Omar o singura data.

Aveam informatii privind un comportament in zona economica, relatii cu persoane din medii complexe din lumea araba. Era prin 2002. Informatiile le-am trimis la MI. Existau suspiciuni ca Omar avea relatii cu oameni banuiti ca aveau legaturi cu lumea terorista araba.

Daca vine de la MI raspuns ca nu are legaturi, ce faci? Mergi pe banuielile SRI? E posibil ca personaje din PSD sa aiba legaturi cu Hayssam", a declarat Talpes, care a refuzat sa precizeze cine sint, totusi, prietenii lui Omar din PSD.

Fostul ministru Rus se disculpa

Mircea Geoana si Cristian Diaconescu au refuzat ieri sa comenteze afirmatiile lui Talpes. Fostul ministru PSD de Interne, Ioan Rus, i-a replicat insa fostului sau coleg: „Daca o persoana se suspicioneaza de terorism, MI nu are nici o competenta. Singura institutie abilitata este SRI. Eu nu stiu de o astfel de solicitare de la Administratia Prezidentiala.

Daca se intreaba referitor la infractiuni economice, raspunsul il da Inspectoratul General de Politie, care spune: «Nu detinem acuma dovezi». Dar faptul ca urmarirea penala a lui Omar a inceput anul trecut inseamna ca MI si-a facut datoria".

Ion Vasile ii banuie pe toti de nebunie

Senatorul PSD Ion Vasile, tatal jurnalistei rapite in Irak si fost prefect de Buzau, era ieri mai nervos decit Talpes: „Nu am nici o legatura cu Omar. A fost doar o relatie intre autoritate si un om de afaceri. Restul sint sugestii pentru publicul larg, in paranoia si imaginatia bolnavicioasa a anumitor indivizi, ca am fost complice la rapire.

Sint nebuni!" Vasile a desfiintat Comisia de integritate a PSD: „Se erijeaza in institutie a statului? Nu mai sintem pe vremea lui Brejnev. Transmit public conducerii PSD ca nu am relatii cu Omar si sa nu ma mai intrebe, ca probabil nici nu am sa ma duc la comisie".

Musetescu a disparut

Deputatul PSD Ovidiu Musetescu, cel care, in calitate de ministru PSD al Privatizarii, i-a vindut lui Omar IPRS Baneasa, pare sa fi intrat in pamint: „Nu l-am mai vazut de o saptamina si jumatate in Camera Deputatilor. Stiti, el e un tip mai singuratic", a spus colegul sau, Viorel Hrebenciuc.

Incercarile noastre de a-l contacta pe Musetescu sint sortite esecului de aproximativ trei saptamini.