Eliberarea ostaticilor romani deschide si calea unor verificari in interiorul PSD in privinta lui Omar Hayssam: omul de afaceri sirian, fost membru al partidului, pretindea la scurt timp de la rapire ca i s-ar fi cerut o recompensa in schimbul jurnalistilor si al calauzei lor. Omar Hayssam a fost ulterior arestat pentru infractiuni economice.

Intrebat de BBC daca va discuta si cu senatorul Vasile Ion - tatal jurnalistei Marie-Jeanne, in lumina relatarilor de presa potrivit carora acesta l-ar fi cunoscut pe Omar Hayssam, Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de Integritate Morala a PSD, a raspuns:

"Cred ca este important sa clarificam exact care a fost statutul si pozitia lui Omar Hayssam legata de elementele Partidului Social Democrat".

"Sunt convins ca foarte multe lucruri si asocieri au fost facute fortat. Nu cred ca Partidul Social Democrat poate deveni un poligon de incercare pentru tot felul de manipulari".

Intrebat daca acest lucru ar insemna ca asocierea lui Omar Hayssam cu Ion Iliescu ar fi fortata, domnul Diaconescu a raspuns ca nu este in masura sa se pronunte asupra acestei chestiuni si ca nu ar face-o, dar ca "deocamdata nu sunt indicii din acest punct de vedere".

Vasile Ion raspunde

Relatiile dintre senatorul Vasile Ion si Omar Hayssam au fost indelung comentate dupa retinerea omului de afaceri arab.

Carmen Valica l-a intrebat pe Vasile Ion despre natura relatiilor sale cu omul de afaceri arab.

Vasile Ion: Este relatia unui fost prefect cu oameni de afaceri din judetul respectiv. N-am negat niciodata ca l-am cunoscut pe Omar Hayssam. Inca o data va spun, nu am nici un fel de relatii de afaceri, asa cum s-a afirmat.

Carmen Valica: Si nu era nici o relatie de prietenie, cum s-a mai spus?

Vasile Ion: Nu stiu ce inteleg unii prin relatie de prietenie. Faptul ca o usa la prefectura este deschisa unor oameni de afaceri cu care stai de vorba, inseamna ca esti neaparat prieten cu ei?

Carmen Valica: S-a spus ca ati fi desfasurat actiuni impreuna, mers la pescuit etc.

Vasile Ion: Am participat la vanatori organizate la Buzau - cred ca au fost in numar de doua sau trei. Una dintre ele era o chesiune protocolara. Mi s-a solicitat la un moment dat prezenta lui Omar Hayssam impreuna cu ambasadorul Siriei si eu cred ca era firesc sa raspund. Era vorba totusi de ambasadorul unei tari in Romania.

Calitatea mea de deputat era sa dau curs acestei invitatii. Intr-adevar, au fost alte ocazii - dar nu eu am organizat acele vanatori - la care a participat si el. Dar alaturi de el, au participat si foarte multi alti oameni.

Carmen Valica: Stiti ca s-a speculat atunci, in perioada retinerii domnului Omar Hayssam, ca acesta ar fi in spatele rapirii celor trei jurnalisti romani? Cum ati primit dumneavoastra acesta informatie?

Vasile Ion: Care sunt argumentele? Eu nu pot sa comentez speculatii, asta inseamna sa fac la randul meu o speculatie si nu mi se pare ca intr-un stat de drept si in calitatea mea sa fac asa ceva.

Carmen Valica: Dumneavoastra ca fost prefect, avand legaturi cu oamenii de afaceri proveniti din lumea araba, in aceasta perioada ati incercat sa luati legatura cu ei, sa le solicitati sprijinul, ajutorul?

Vasile Ion: Nu aveam o informatie foarte larga asupra fortei acestor asociatii a arabilor din Romania. Prin propria lor initiativa, se pare ca au contribuit intr-un fel sau altul la acest deziderat.