Moda curselor charter se raspindeste si in Romania. Atrasi de economiile de sute de euro, tot mai multi clienti ai agentiilor de turism aleg aceasta varianta cind pleaca in concediu in strainatate.

Numarul curselor charter a crescut semnificativ fata de anul trecut. Timpul economisit si costurile mai mici au stimulat apetitul celor care vor sa-si petreaca vacanta in strainatate. „Pentru aceasta vara oferta de destinatii operate cu curse charter este foarte bogata si este rezultatul unui an 2004 extrem de fructuos.

Daca pentru vara anului 2004 au fost 34 de zboruri charter, in anul 2005 sint previzionate 55", spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Cheltuielile cu transportul se reduc cu sume care depasesc, aproape fara exceptie, 150 de euro.

Mai multe destinatii

Oferta s-a diversificat fata de anul precedent. Astfel, exista curse charter catre Grecia (Salonic, Creta, Rhodos), Spania (Mallorca, Barcelona, Malaga), Egipt (Hurgada, Sharm el Sheik), Turcia (Antalya, Bodrum), Italia (Rimini), Iordania, Tunisia, Malta. Printre destinatiile noi se numara Salonic, Rhodos si Malaga. „In afara banilor, se economiseste si timp.

Sint destinatii catre care nu exista zboruri directe cu cursele regulate, in vreme ce cu zborurile charter se merge direct", spune Adriana Goicea director al Prompt Service Travel si presedintele comisiei de turism extern a ANAT.

Preturi mai mici

Preturile difera in functie de categoria hotelului, distanta fata de plaja, perioada in care se alege sejurul si oferta agentiei. „Tarifele variaza de la 99 de euro fara taxe in Creta la 700-800 de euro pentru Iordania sau Egipt", mai declara Mircea Draghici.

Astfel, o vacanta in Creta care include sapte nopti de cazare, transport cu o cursa charter si demipensiune ajunge, in extrasezon, la 249 de euro. In virf de sezon aceasta costa 325 de euro. Daca s-ar opta pentru transportul cu o cursa regulata in locul uneia charter fiecare turist ar mai trebui sa mai scoata din buzunar 165 de euro.

Un sejur in aceleasi conditii in Antalya ajunge, in extrasezon, la un hotel de trei stele, in regim all inclusive, la 375 de euro, in vreme ce in plin sezon turistic costa 435 de euro. Daca se merge cu un zbor regulat se vor mai plati inca 145 de euro. La fel stau lucrurile si pentru Mallorca. La inceputul sau la sfirsitul sezonului un sejur costa 319 euro, iar in rest 425 de euro.

Daca zborul se efectueaza cu o cursa regulata, turistul plateste cu 215 euro mai mult. Operatorii spun ca cererea este mare pentru toate destinatiile si considera ca locurile se vor epuiza.