Bancherii cred ca, incepind cu 2008, dobinda la creditele in lei se va exprima intr-o singura cifra. Deocamdata insa populatia si firmele prefera valuta.

Apropierea momentului aderarii si schimbarile majore de politica monetara vor antrena o scadere a dobinzilor si la creditele in lei. Cind vor ajunge acestea sa fie sub 10%? O dezbatere organizata de „Ziarul Financiar" a incercat sa identifice un orizont de timp, iar reprezentantii bancilor au indicat anul 2008 ca primul in care vom vedea asa ceva.

Conditii propice

Se poate construi un scenariu plauzibil in care dobinzile la creditele in lei sa fie sub 10%, legat de scaderea programata a inflatiei si de procesul de adoptare a monedei unice europene. Potrivit lui Dragos Cobat de la Unicredit, dobinzile la creditele in lei trebuie sa fie, din perspectiva bancilor, cu 4-4,5 puncte procentuale peste rata inflatiei.

In ipoteza in care rata inflatiei va ajunge la 5% anual, atunci in 2009 ar fi coapte conditiile pentru dobinzi cu o singura cifra.

O alta conditie propice pentru dobinzi mici la lei sta in indeplinirea de catre economia romaneasca a criteriilor de la Maastricht pentru adoptarea euro. Acestea presupun, intre altele, o limita maxima a dobinzii comparativ cu cele mai scazute rate din UE, cu doi ani inainte de adoptarea euro.

Misu Negritoiu de la ING considera ca un rol important va fi jucat de competitia de piata, odata cu concurenta bancilor straine si cu finalizarea privatizarii din sistemul bancar. „Anul viitor va fi o reasezare dupa privatizarea BCR si CEC. Adevarata competitie abia atunci incepe" – sustine bancherul.

El a atras insa atentia asupra excesului de lichiditate cu care se confrunta bancile in raport cu capacitatea redusa de absorbtie a economiei romanesti.

O alta concluzie a dezbaterii a fost aceea ca scaderea dobinzilor sub pragul de 10% se va produce mai rapid la creditul angajat de companii si mai tirziu pentru imprumuturile populatiei.

Imprumutul in valuta e mai ieftin, dar riscant

Aprecierea leului fata de valute a indus in piata ideea ca este bine sa economisesti in lei si sa te-mprumuti in valuta. Potrivit lui Sergiu Oprescu de la Alpha Bank, politica monetara a condus la acest tip de comportament si, ca atare, creditul in lei nu este cerut de piata, ponderea majora fiind detinuta de imprumuturile in valuta.

Creditul in lei nu a devenit o alternativa reala la cel exprimat in euro sau dolari. Riscul imprumutului in valuta ramine. O depreciere abrupta a leului ar putea sa conduca la costuri mari pentru cei care opteaza sa se imprumute in euro sau dolari.