Micii si foarte micii intreprinzatori din Romania vor avea un acces sporit la credite.

ProCredit Bank Romania S.A., prima banca romaneasca pentru microfinantari, a primit un credit de 12,4 milioane de euro, de la un consortiu format din BERD, Fondul International pentru Cooperare si Dezvoltare al Taiwanului si de la doua institutii financiare private: Cordiant-International Finance Participation trust (2004) si Erste Bank, din Austria.

Totodata, banca romaneasca de microcredite a primit fonduri de asistenta tehnica din partea Guvernului SUA, in cadrul unei facilitati de finantare pentru crearea de institutii si instruirea functionarilor bancari in domeniul creditarii.

Hubert Pandza, Business Group Director la BERD, a declarat ca microintreprinderile si firmele mici au o importanta cruciala pentru dezvoltarea economica a Romaniei si

s-au dovedit „parteneri dinamici si de incredere" ai Bancii. Mai mult, faptul ca la creditul de 12, 4 milioane Euro participa si doua institutii private dovedeste ca ProCredit Romania s-a bucurat de succes in diversificarea surselor sale de refinantare si in reducerea masurii in care se bazeaza pe finantari de la institutii financiare internationale.

Michael Kowalski, director general al ProCredit Bank, a declarat ca noua linie de credit va spori accesul la credite al unui mare numar de microintreprinderi si firme mici din Romania. ProCredit Bank Romania acorda microcredite de pana la 10.000 de euro, sau echivalentul in ROL sau in dolari, si credite mici, de pana la 250 000 de euro.

Numai de la inceputul lui 2005, banca a dat peste 5000 de credite de afaceri, in valoare totala de peste 25 de milioane de euro.

ProCredit Bank Romania a fost infiintata in 2002, sub numele Miro Bank, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie rebotezata, pentru a se evidentia integrarea in reteaua internationala cu acelasi nume. Principalii sai proprietari sunt BERD si Commerzbank A.G.