Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor are, astazi, pe ordinea de zi adoptarea unui proiect de lege prin care initiatorii vor sa privatizeze Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un mod inedit, daca nu ciudat.

Este pus in discutie actul normativ vizand transformarea Bursei de Valori din institutie de interes public in societate comerciala pe actiuni, cu distribuirea gratuita in proprietatea membrilor Asociatiei Bursei a capitalului social rezultat din reevaluarea activelor societatii.

Initiatorii normativului vor sa obtina, prin lege, "caracterul derogator si special al inregistrarii societatii comerciale Bursa de Valori Bucuresti la Registrul Comertului". In schimb, operatorii din piata de capital afirma ca privatizarea BVB se face "gratis, nu prin capitalizare, cu scopul unei improprietariri total netransparente".

"Originalitatea romaneasca izbucneste din nou"

"Transformarea Bursei de Valori, din institutie de interes public in societate pe actiuni, e un lucru bun, aliniindu-se trendului din tarile est-europene, dar si aici originalitatea romaneasca izbucneste din nou", ne-a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

El a adaugat ca aceasta transformare "ar trebui sa se faca printr-o procedura publica, transparenta, si nu incalcandu-se flagrant principiul fundamental al accesului nediscriminatoriu la procesul de privatizare". De asemenea, "daca proiectul de lege in discutie va fi adoptat in forma actuala, Bursa de Valori va intra in proprietatea catorva alesi ai sortii", a mai afirmat seful AOAR.

"In timp, se va produce o concentrare a detinerilor, pentru ca multi dintre brokeri isi vor vinde participatiile dobandite gratuit. Lipsa de incredere a BVB ar putea determina companiile romanesti importante sa se listeze pe alte burse din Europa", ne-a declarat unul dintre brokerii ramasi in afara listei celor privilegiati.

Nu in ultimul rand, proprietarii actiunilor BVB vor dobandi automat si dreptul de a detine 75% din depozitarul central - o institutie de dimensiuni comparabile cu ale unei banci comerciale. "Daca intr-o asemenea institutie nu ar avea acces investitorii cu potential financiar semnificativ, bursa isi va pierde credibilitatea", conchide brokerul.

Consiliul Concurentei poate ataca proiectul in instanta

"In situatia in care se va demonstra existenta unei incompatibilitati intre prevederile mai sus-mentionate si dispozitiile Legii concurentei, Consiliul Concurentei va solicita autoritatii in cauza sa intervina in sensul modificarii prevederilor cu caracter anticoncurential", ne-a comunicat Consiliul Concurentei.

Institutia mai precizeaza ca, in cazul in care CNVM nu se va conforma deciziei, Consiliul "are posibilitatea de a ataca in instanta actele normative ce contin prevederi anticoncurentiale".