Virusii de top ai anului 2004 se mentin si in prima parte a anului curent, cu toate ca si in 2005 au aparut virusi cu potential mare de raspandire precum Kelvir si Mytob (o varianta a Myoom). Specialistii estimeaza ca in prima parte a anului au aparut cu cel putin 50% mai multe aplicatii malefice decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Acest lucru se poate observa si in Topul 10 Malefic al BitDefender prezentat mai jos, procentul virusilor aflati pe primele locuri scazand extrem de mult (NetskyP, virusul aflat pe primul loc, conducand cu numai 9.66% din numarul total al infectarilor, fata de 39% in 2004).

Anul 2005 a avut si o premiera: Antiman, virusul romanesc antimanele, primul care a inregistrat o raspandire larga in Romania si care in zilele de apogeu ajunsese sa infecteze circa 100 de calculatoare/ora.

Topul primelor 4 luni ale anului confirma previziunilor specialistilor BitDefender de la sfarsitul anului trecut, conform carora in 2005 va scadea procentul aplicatiilor de tip mass mailer (virusi care se raspandesc prin e-mail) si va creste numarul aplicatiilor de genul viermi de Internet, spyware, adware, backdoor, phishing. Specialistii considera ca aceasta tendinta se va mentine.

„Hackerii au renuntat sa faca demonstratii si s-au orientat catre atacurile care aduc bani, dovada ca se inmultesc semnificativ cazurile de phishing (incercarea de a obtine prin inselatorie informatii personale de genul parolelor si codurilor bancare) si atacuri virtuale bancare.

Se observa totodata ca s-au imbunatatit semnificativ tehnicile de inginerie sociala in ceea ce priveste aplicatiile de tip mass mailer, ceea ce a condus la succesul acestor virusi" a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

TOPUL VIRUSILOR IANUARIE-APRILIE 2005

Nr. Crt. Nume virus Procent

infectari (%)

1 Win32.NetSky.P@mm 9.66

2 Win32.NetSky.D@mm 4.16

3 Win32.Sober.I@mm 3.13

4 Win32.Mabutu.A@mm 2.67

5 Win32.NetSky.B@mm 2.61

6 Win32.NetSky.C@mm 2.56

7 Win32.NetSky.AA@mm 2.50

8 Win32.Bagle.AA@mm 2.23

9 Win32.Netsky.Q@mm 1.87

10 Win32.Bagle.AX@mm 1.66

* * *

Despre BitDefender™

BitDefender ofera solutii de securitate pentru satisfacerea nevoilor mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si corporate in mai mult de 100 de tari.

Realizat pentru a oferi protectie completa retelelor si sistemelor companiilor, gama de solutii BitDefender cuprinde, pe langa produse pentru protectia antivirus, antispam, personal firewall si solutii de administrare a securitatii. De asemenea, BitDefender este specializat in oferirea de consultanta in realizarea si stabilirea politicilor de securitate a datelor pentru retelele societatilor.

BitDefender Professional a fost al treilea produs de acest fel din toata lumea care a primit certificarea ICSA pentru Windows XP si primul care a primit premiul pentru inovare oferit de Comisia Europeana si Academii. BitDefender Antivirus este o solutie recenzata de toate forurile mediului antivirus- ICSA Labs, CheckMark, CheckVir, TuV si Virus Bulletin.

Sediul Central al BitDefender se afla in Romania, la Bucuresti, si are birouri in Tettnang, Germany, Barcelona, Spain si Boca Raton, US.

Website: http://www.bitdefender.ro